Alpha Bank: Πιο κοντά στο στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων στο 13%

Alpha Bank: Πιο κοντά στο στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων στο 13%
Alpha Bank Eurokinissi

Η Alpha Bank κατέθεσε χθες αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων "Ηρακλής" για το μεγαλύτερο μέρος του project Galaxy. Τι λέει η τράπεζα για τις συζητήσεις με τους τέσσερις επενδυτές της sortlist.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων του Ομίλου στο 13% πραγματοποίησε χθες η AlphaBank με την διοίκηση να καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων “Ηρακλής”.

Η αίτηση αφορά σε δύο τιτλοποιήσεις με την κωδική ονομασία Galaxy II και Orion συνολικού ύψους 7,67 δισ. ευρώ (5,75 δισ. ευρώ για το Galaxy II και 1,92 δισ. ευρώ για το Orion) προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας 3,04 δισ. ευρώ (για το Galaxy II ποσό ύψους 2,142 δισ. ευρώ και για το Orion ποσό 898 εκατ. ευρώ).

Η προεργασία της Alpha Bank για την έγκαιρη ολοκλήρωση της μεγάλης συναλλαγής τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων Galaxy βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας έχει κατατεθεί ήδη αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού «Ηρακλής» για το μεγαλύτερο μέρος του Galaxy και συγκεκριμένα, για τα retail χαρτοφυλάκια ύψους 7,6 δισ. ευρώ. Πολύ σύντομα αναμένεται να υποβληθεί και το αίτημα για τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που απαρτίζουν το Project Galaxy.

Πρόκειται, κατά της πηγές, για «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόγραμμα «Ηρακλής», του οποίου η AlphaΒank θα είναι ο σημαντικότερος εταίρος με συνολικές εγγυήσεις που θα υπερβούν τα 3,5 δισ.

Πέραν της τήρησης του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η Διοίκηση της Τράπεζας για την ολοκλήρωση του Galaxy, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα σημαντικά οφέλη από την προωθούμενη συναλλαγή, καθώς το κόστος «κλειδώνει» στα χαμηλά, τρέχοντα επίπεδα (μέσο κόστος κάτω από 2%).

Όπως επανέλαβε και κατά την πρόσφατη Ετήσια Γενική Συνέλευση της AlphaBank ο CEO του ομίλου κ. Βασίλης Ψάλτης, η Τράπεζα βρίσκεται «σε προχωρημένες συζητήσεις με τους προτιμητέους επενδυτές και φιλοδοξούμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε δεσμευτικές προσφορές και να μπούμε στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης αυτής της μεγάλης συναλλαγής εντός του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωση του Galaxy θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε την εμπροσθοβαρή βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού μας και να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχουμε θέσει».

Τέλη Σεπτεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές

Οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις υποψηφίους (DavidsonKempner, Cerved, Pimco και η κοινοπραξία Elliot-CreditoFondiario) για την ολοκλήρωση της συναλλαγής – που θα οδηγήσει σε μείωση του NPL ratio της Τράπεζας στο 13% και σε ουσιαστική αποκλιμάκωση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια – εξελίσσονται με εντατικούς ρυθμούς, με τις δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν δε όλες οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί εντός του έτους και μέσα στους κεφαλαιακούς στόχους που έχουν τεθεί.

Η ποιότητα των προσφορών για τη συναλλαγή, που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις NPEs άνω των 10 δισ. και την πώληση της Cepal, με την οποία θα υπάρξει μακροχρόνια σύμβαση εξυπηρέτησης και τυχόν νέων NPEs της τράπεζας, είναι τέτοια που προκαλεί αισιοδοξία ότι η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα, διαμορφώνοντας αφενός προϋποθέσεις ανάδειξής της στον κορυφαίο servicer της χώρας και αφετέρου προοπτικές μακροχρόνιας απασχόλησης για το προσωπικό της.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η AlphaΒank:

· θα διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά, με ένα από τα υψηλότερα αποθέματα κεφαλαίων έναντι των ελάχιστα απαιτούμενων ορίων βάσει της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP), και παράλληλα

· θα είναι η Τράπεζα με το χαμηλότερο ποσοστό DTC (αναβαλλόμενου φόρου) επί του συνόλου των εποπτικών κεφαλαίων μεταξύ του ανταγωνισμού.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Στο Υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκαν σήμερα από την Alpha Bank δύο αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής».

Οι αιτήσεις αφορούν σε δύο τιτλοποιήσεις με την κωδική ονομασία Galaxy II και Orion, συνολικού ύψους 7,67 δισ. ευρώ (5,75 δισ. και 1,92 δισ. ευρώ αντιστοίχως), προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Η AlphaBank είναι το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Μείωση των ΜΕΑ κατά 3,1 δισ το 2019

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της AlphaBank συνεχίστηκε το 2019, ως αποτέλεσματων επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων, του βελτιωμένου ρυθμού είσπραξης οφειλών και των εκκαθρίσεων, με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα του Ομίλου στην Ελλάδα να έχουν διαμορφωθεί σε 18,8 δισ. ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, μειωμένα κατά 3,1 δισ. σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2018. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 44,8%, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων σε 43,8%, στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα