Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η στρατηγική εξυγίανσης του ισολογισμού

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η στρατηγική εξυγίανσης του ισολογισμού
ALPHABANK (EUROKINISSU/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Προπομπό για την επιτυχή έκβαση του χαρτοφυλακίου Galaxy αποτελεί η συμφωνία της Alpha Bank για την πώληση του πακέτου Neptune στη Fortress έναντι 264 εκατ. Την Παρασκευή οι μη δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy.

Ως μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη την πώληση από την Alpha Bank του πακέτου κόκκινων δανείων Neptune στη Fortress αλλά και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται για το πακέτο Galaxy με τους ενδιαφερόμενους να καταθέτουν αύριο τις μη δεσμευτικές προσφορές τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της αγοράς, είναι εξαιρετικά πιθανό οι ενδιαφερόμενοι για το project Galaxy να είναι τελικά περισσότεροι από τους γνωστούς πέντε (Bain Capital, Fortress, Lonestar, Centerbridge και PIMCO) αν και σε αυτή την περίπτωση η υποψηφιότητα της PIMCO εμφανίζεται ως ακλόνητο φαβορί.

Στη συνέχεια, η διαδικασία θα μπει στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, με τις εκτιμήσεις να μην αποκλείουν θετικές εκπλήξεις τόσο σε ότι αφορά την ταχύτητα που θα ολοκληρωθεί η πώληση της τιτλοποίησης Galaxy όσο και το τελικό όφελος για την Alpha Bank το ύψος του οποίου δεν αποκλείεται να υπερβεί ακόμη και τα 500 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη αυτή συναλλαγή περιλαμβάνει την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ύψους περί τα 10 δισ. ευρώ και τη δημιουργία της Nέας Cepal, η οποία παράλληλα με τα χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών – που ήδη διαχειρίζεται – θα αναλάβει τη διαχείριση του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου καθώς και των υπολοίπων ΜΕΑ της Αlpha Bank.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του πλήρους μετοχικού ελέγχου της Cepal, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενοποίησης των διευθύνσεων διαχείρισης ΜΕΑ της Αlpha Bank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal.

Στη συνέχεια η Αlpha Bank θα διαθέσει προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal, με στόχο να δημιουργηθεί η ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά. Ταυτοχρόνως, η Cepal θα συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαχείρισης στους πελάτες της και να διευρύνει τις δραστηριότητές της.

Στα 264 εκατ. το τίμημα για το Neptune

Την ίδια στιγμή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια υποδέχθηκε η αγορά την ολοκλήρωση της πώλησης του πακέτου Neptune από την Alpha Bank στη Fortress.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο news247.gr ότι η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συναλλαγής πλέον διάπλατα και υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες το δρόμο για την μεγάλη συναλλαγή που ετοιμάζει η Alpha Bank, το project Galaxy, για το οποίο η διοίκηση αναμένει αύριο την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους. Η συναλλαγή Neptune είναι μια ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, τονίζουν οι ίδιες πηγές καθώς αποτελεί μια μεγάλη συναλλαγή πώλησης χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων στην μετά-Covid εποχή και αποτελεί προπομπό για την επιτυχή έκβαση του χαρτοφυλακίου Galaxy το οποίο ήδη συγκεντρώνει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι το προς πώληση χαρτοφυλάκιο Neptune είναι μικτής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και το συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται στο 24% ήτοι περίπου στα 264 εκατ. ευρώ. Μπορεί να φθάσει δε στο 30% της μικτής λογιστικής αξίας (σ.σ. περίπου 330 εκατ. ευρώ) εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι ανάκτησης (earn-out scheme). Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητας και συμβαδίζει πλήρως με το Στρατηγικό Σχέδιο που παρουσίασε η Alpha Bank τον Νοέμβριο του 2019.

Τη μεταβατική διαχείριση του Χαρτοφυλακίου Neptune θα αναλάβει η εταιρία Cepal η οποία έχει νόμιμα αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων του ν. 4354/2015.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός του γ΄ τριμήνου 2020.

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας για τη διαδικασία πώλησης, ενώ η White & Case LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά και Συνεργάτες ως νομικός σύμβουλος της Τράπεζας για θέματα ελληνικού δικαίου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα