Alpha Bank: Ρίχνει στην αγορά 6 δις νέα δάνεια την επόμενη 3ετία

Alpha Bank: Ρίχνει στην αγορά 6 δις νέα δάνεια την επόμενη 3ετία
Alpha Bank INTIME NEWS

Με αρωγό την δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια η διοίκηση της Alpha Bank παρουσιάζει σήμερα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τους βασικούς πυλώνες του ανανεωμένου στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη 3τία

Στην Alpha Bank και τους βασικούς πυλώνες του ανανεωμένου στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη 3τία που θα παρουσιάσει σήμερα η διοίκηση της τράπεζας, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της εγχώριας αλλά και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης με «όπλο» της στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και όλων των μεγάλων οίκων αξιολόγησης για τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον για την επόμενη 3ετία, θα παρουσιάζει το νέο μοντέλο λειτουργίας του ομίλου που θα συνδυάζει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας για ακόμη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση και το «ισχυρό χαρτί» της τράπεζας που είναι το whole sale.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σημείο που θα αναδείξει περισσότερο ο κ. Ψάλτης είναι ο ουσιαστικός ρόλος που θα διεκδικήσει η τράπεζα σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και η «στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών». Στόχος της Alpha Bank είναι να εδραιώσει την ηγετική θέση της στην επιχειρηματική τραπεζική, τόσο μέσω νέων καθαρών εκταμιεύσεων προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την επόμενη τριετία, όσο και μέσω της παροχής νέων, σύνθετων εργαλείων άντλησης κεφαλαίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση το επιχειρηματικό πλάνο της Alpha Bank για την τριετία 2023-2025 προβλέπει την χορήγηση 6 δις. ευρώ νέων δανείων, στοχεύοντας στην ενίσχυση του δανειακού της χαρτοφυλακίου κοντά στα 23 δισ. ευρώ από τα 17 δισ. ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων της τράπεζας.

Οι στόχοι της 3ετίας

Αναλύοντας στους επενδυτές του βασικούς πυλώνες του ανανεωμένου στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank, η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται να εστιάσει στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, στο νέο μοντέλο λιανικής τραπεζικής και στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό με αιχμή την αγορά της Ρουμανίας.

Οι επιμέρους στόχοι θα περιλαμβάνουν τη περεταίρω μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ευρωπαϊκά επίπεδα, την αύξηση των εσόδων από τόκους τόσο από το δανειακό όσο και από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, καθώς και τη διεύρυνση των εσόδων από προμήθειες μέσω υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας (wealth management) και πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bancassurance).

Τα πλεονεκτήματα

Στην προσπάθεια της η Alpha Bank πιάσει τους παραπάνω στόχους, θα στηριχθεί στην «προίκα» των περισσότερων από 5.000 μεγάλων επιχειρήσεων με τους οποίους η Alpha Bank παραδοσιακά διατηρεί μακροχρόνιους δεσμούς συνεργασίας καθώς και στην μεγάλη εμπειρία που αποκόμισε την τελευταία 3τία στις σύνθετες χρηματοδοτήσεις, με τις εργασίες της να έχουν αυξηθεί κατά 150% τα τελευταία τρία χρόνια.

Παράλληλα θα παίξει και το χαρτί του Τουρισμού, αξιοποιώντας το θετική χρονική συγκυρία για την βαριά βιομηχανία της χώρας και φυσικά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Την ίδια στιγμή, πέραν του ΤΑΑ, η Alpha Bank στηρίζει σταθερά τις αναπτυξιακές και επενδυτικές προοπτικές του τουρισμού και είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια του 2022 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη νέων τουριστικών επενδύσεων υπερέβησαν τα 800 εκατ. ευρώ, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο να διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ

Τέλος η Alpha Bank αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις χρηματοδοτήσεις που πληρούν τα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης και αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG).

Διεθνές ενδιαφέρον

Στην εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι διεθνείς επενδυτές, η διοίκηση της Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει το πλάνο της 3ετίας με τους επικαιροποιημένους – προς τα πάνω – στόχους και τις νέες στρατηγικές προτεραιότητες που θέτει, την περαιτέρω θωράκιση της κεφαλαιακής της θέσης και φυσικά την επίτευξη σταθερής κερδοφορίας με στόχο διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων και διανομή μερίσματος στους μετόχους σε ποσοστό μεταξύ 20%-30%.

Εκτός του Διευθύνοντος Συμβούλου Βασίλη Ψάλτη και του CFO Λάζαρου Παπαγαρυφάλλου, τους στόχους για την τριετία 2023-2025 θα παρουσιάσουν και οι αρμόδιοι γενικοί διευθυντές του ομίλου, με τους Ισίδωρο Πάσσα και Γιάννη Εμίρη να αναφέρονται στα νέα μοντέλα Retail και Wholesale, τον Sergio Oprescu να περιγράφει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Όμιλος στις διεθνείς αγορές που έχει παρουσία και την Chief Transformation Officer του Ομίλου, Αναστασία Σακελλαρίου, να περιγράφει τις οργανωτικές αλλαγές που δρομολογούνται στον Όμιλο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα