Αναμενόμενη η υποβάθμιση κατά Γιούνκερ

Αναμενόμενη η υποβάθμιση κατά Γιούνκερ

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ

Επισημαίνοντας ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's ήταν αναμενόμενη, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως αναμένει ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Η απόφαση για υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία SD, που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία, και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν, όπως ανέφερε, προβλεφθεί και ληφθεί υπ΄ όψιν κατά το σχεδιασμό του PSI.

"Περιμένω ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI και σημειώνω την πρόθεση του S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων", σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Ως αναμενόμενη χαρακτήρισε τη Δευτέρα και το υπουργείο Οικονομικών την υποβάθμιση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, "η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα "SD" και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα "D" λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI".

"Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup.

Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF", σημειώνεται.

Η Ελληνική Δημοκρατία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα παραμείνει στην αξιολόγηση "SD" όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI.

"Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω", υπογραμμίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Standard and Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα

Καμπανάκι Moody's για ελληνική χρεοκοπία

SHARE:

24Media Network