Αναστασιάδης: Πακέτο 12 μέτρων για την κυπριακή οικονομία

Δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τον Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αθήνα την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τον Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αθήνα την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Πακέτο μέτρων με στόχο να ορθοποδήσει η κυπριακή οικονομία και να περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, προωθεί η κυβέρνηση. Τι περιλαμβάνει

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζει τα μέτρα που θα βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει και θα εφαρμοσθούν άμεσα σε τρεις μέχρι έξι μήνες.

Βασικός άξονας των μέτρων είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, η ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, αλλά και η προστασία και η ενίσχυση του ευάλωτου πληθυσμού. Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του, την πρώτη μετά την οδυνηρή απόφαση του Eurogroup, στην εφημερίδα ο ''Φιλελεύθερος'', είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Το Τμήμα Πολεοδομίας και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εκδίδουν άδεια εντός τουλάχιστον 30 ημερών για έργα ανάπτυξης,που εκκρεμούν

2. Να γίνει μόνιμο μέτρο η επανεπένδυση κερδών, που θα σημαίνει και φορολογική απαλλαγή

3. Χαλάρωση μέτρων για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων

4. Θα προωθηθεί άμεσα η νομοθεσία για τη δημιουργία καζίνο

5. Αντί φόρου να μπει ένα τέλος πάνω στους τόκους καταθέσεων με στόχο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας

6. Θα προωθηθεί σε συνεννόηση με τις τράπεζες επιμήκυνση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων

7. Θα προωθηθεί η αναστολή καταβολής των δόσεων σε ανέργους με κάποια περίοδο χάριτος

8. Άτυπη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για την εργοδότηση ποσοστού Ελληνοκυπρίων στις επιχειρήσεις τους (αναλογία 70% με 30%)

9. Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος

10. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για εργοδότηση των νέων

11. Στοχευμένες παροχές προς αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης

12. Θα συζητηθεί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων το θέμα της μείωσης των ενοικίων ''ώστε να μην υποχρεωθούμε να λάβουμε έκτακτα προσωρινά μέτρα''.

Ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών, απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Σημειώνει δε πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τρόικα. Επίσης, τονίζει ,ταυτόχρονα, πως μέχρι το 2015 δεν τίθεται θέμα νέων όρων από την Τρόικα, όπως μείωση μισθών και συντάξεων.

Το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, ανέφερε πως θα πιεστεί η εταιρεία Noble να ξεκινήσει το ταχύτερο την επιβεβαιωτική γεώτρηση, έτσι ώστε να υπάρξουν,το συντομότερο, επιβεβαιωμένες τις ποσότητες του οικοπέδου 12. Υπάρχει πρόθεση για αξιοποίηση του κεφαλαίου της Ενέργειας, όπως είπε, και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στο Ισραήλ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις Κυπριακές Αερογραμμές, είπε πως ''προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να διασωθεί η εταιρεία, μέχρι τουλάχιστον τον Νοέμβριο, για να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση''.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: