Αναβάλλεται, δεν ακυρώνεται τελικά το ‘μίνι Eurogroup’ για την Ελλάδα

Αναβάλλεται, δεν ακυρώνεται τελικά το ‘μίνι Eurogroup’ για την Ελλάδα
Economic and Financial (ECOFIN) Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Nov. 16, 2016 / , 16 , 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Τελικά στάχτη στα μάτια φαίνεται πως ήταν η πληροφορία περί ματαίωσης της συνεδρίασης του Washington Group, εξαιτίας της δημοσιότητας που πήρε το θέμα. Το "μίνι Eurogroup" θα πραγματοποιηθεί σε άγνωστη ημερομηνία πριν το κανονικό Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, με θέμα την Ελλάδα και την Ιταλία

Διέρρευσε, διαψεύστηκε και τώρα φαίνεται ότι η μίνι σύνοδος για την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος και μια μίνιμουμ συμφωνία για την συμμετοχή του ΔΝΤ μάλλον αναβάλλεται για κάποια μέρα πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Η αλήθεια είναι ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα της Ελλάδας, είχαν ως σημείο αναφοράς το Βερολίνο για την σύγκλιση της άτυπης ομάδας που αποκαλείται Washington club Της ομάδας η οποία «συστάθηκε» στις αρχές του 2015 για την ελληνική διάσωση όπου συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, και εκπρόσωποι από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ.

Ως γνωστό Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι δύο χώρες που επείγονται περισσότερο για την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα . Παρόλα αυτά όμως ενώ η πρόσκληση που έγινε προς τους άλλους τέσσερεις υπουργούς οικονομικών ( Ολλανδίας Γαλλίας Ισπανίας και Ιταλίας ) απαντήθηκε άμεσα και θετικά το ΔΝΤ που ήταν ουσιαστικά ο δεύτερος συνομιλητής της άτυπης συνόδου δεν έδειξε την ίδια διάθεση . Η γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ Κριστίν Λαγκάρντ διαμήνυσε ότι δεν θα πήγαινε στο Βερολίνο και πρότεινε να στείλει εκπρόσωπό της με κάποιες πληροφορίες να την θέλουν να έχει ζητήσει να πάει ο κ Πώλ Τόμσεν . Με τον τρόπο αυτό το Ταμείο έδειξε ότι δεν διατίθεται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις στο θέμα του χρέους . Τούτο δε ,την στιγμή που γνωρίζει ότι η Γερμανία αρνείται να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα πριν από τις εθνικές εκλογές το 2017.

Η στάση του ΔΝΤ εκλήφθηκε ως απροθυμία , με δεδομένο ότι επρόκειτο μια συνάντηση που όλοι οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να πάρουν τελικές αποφάσεις για το ελληνικό θέμα . Έτσι η σύνοδος που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή αναβλήθηκε.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ η συνάντηση ακυρώνεται αλλά προγραμματίζεται για νέα ημερομηνία η συνεδρίαση του «Washington Club» για την Ελλάδα, «Η συνάντηση δεν ακυρώθηκε, αλλά προγραμματίστηκε σε νέα ημερομηνία, προκειμένου να μην τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι στο επίκεντρο, εκτός της Ελλάδας, θα βρεθεί και η Ιταλία.

Επισήμως , πάντως μετά την διαρροή του θέματος στην Suddeutsche Zeittung to απόγευμα της Τρίτης σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε δια της εκπροσώπου του Friedrike von Tiesenhausen να διαψεύσει με δηλώσεις της στο Bloomberg ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των πέντε οικονομικά ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης την προσεχή Παρασκευή.

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο», απάντησε σήμερα και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ανίκα Μπράιτχαρντ, κληθείσα να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα την συνάντηση με θέμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Το ελληνικό υπουργείο οικονομικών με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη έδειχνε ότι γνωρίζει για την συνάντηση υποβαθμίζοντας όμως την σημασίας της τονίζοντας ότι οι συναντήσεις του λεγόμενου Washington Group γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα