Ανοδος 17% στο Ινδικό χρηματιστήριο
Στα ύψη εκτοξεύτηκε το χρηματιστήριο της Ινδίας μετά την επικράτηση του Κόμματος του Κογκρέσου στις βουλευτικές εκλογές
- 18 Μαΐου 2009 10:11
Στα ύψη εκτοξεύτηκε το χρηματιστήριο της Ινδίας μετά την επικράτηση του Κόμματος του Κογκρέσου στις βουλευτικές εκλογές, γεγονός που δημιούργησε ελπίδες στους χρηματιστές ότι θα προωθηθεί σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Λίγο μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου, ο δείκτης Sensex-30 κέρδισε 10,73%, με αποτέλεσμα να διακοπεί για δύο ώρες η διαπραγμάτευση. Καθώς όμως συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του δείκτη και στη συνέχεια-αγγίζοντας το 17%- αποφασίστηκε το οριστικό κλείσιμο του χρηματιστηρίου για σήμερα Δευτέρα.
Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες ένα κόμμα κατάφερε να εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία ώστε να μη χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλους συμβιβασμούς για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο 76χρονος πρωθυπουργός Μανμοχαν Σιγκ είναι ο μοναδικός-μετά το Νεχρού το 1961- που κατάφερε να επανεκλεγεί για δεύτερη συνεχή θητεία και θεωρείται ο βασικός υπεύθυνος για την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας.
Το Κόμμα του Κογκρέσου έχει αρχίσει ήδη διαβουλεύσεις, μετά τον εκλογικό θρίαμβό του, για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.