Ανοίγεται εξαγωγικό “παράθυρο” για τη φαρμακευτική κάνναβη

Ανοίγεται εξαγωγικό “παράθυρο” για τη φαρμακευτική κάνναβη
Φαρμακευτική Κάνναβη Shutterstock

Απελευθέρωση των επενδύσεων στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης φέρνει το υπό διαβούλευση ν/σ του υπουργείου Ανάπτυξης, που ρυθμίζει θέματα εξαγωγής των προϊόντων σε μια διεθνή αγορά που διψάει για ανακούφιση από τη χρήση της.

Εξορθολογισμό της νομοθεσίας και διευκόλυνση των εξαγωγών φαρμακευτικής κάνναβης φέρνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης που τέθηκε χθες, Πέμπτη σε διαβούλευση.

Ήδη έχουν αδειοδοτηθεί περισσότερες από 60 αιτήσεις εγκατάστασης επιχειρήσεων καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, οι οποίες αντιστοιχούν σε επενδύσεις άνω του 1 δις. ευρώ, ωστόσο η κείμενη νομοθεσία δημιουργούσε ουσιαστικά κωλύματα στην εκδήλωση των επενδύσεων, δεδομένου ότι κάποιες πρόνοιες καθιστούσαν «ασύμφορες» τις επενδύσεις από εγχώριους και μεγάλους ξένους παίκτες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου 2021, η νέα προτεινόμενη εξαγωγική διαδικασία δίνει την ευκαιρία σε ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης να κυκλοφορήσει στην χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα αναφορικά με την μορφή ξηρού ανθού επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού συσκευασίας έως τριάντα (30) γραμ. με σκοπό αποκλειστικά την εξαγωγή τους για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς, ανεξάρτητα εάν στη χώρα εξαγωγής προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως τελικό ή ενδιάμεσο προϊόν ή πρώτη ύλη για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.

Σημειώνεται πως ήδη υψηλή ζήτηση καταγράφεται στη Γερμανία, όπου χιλιάδες ασθενείς είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικές πλατφόρμες χορήγησης ιατρικής κάνναβης ενώ αναπτυσσόμενες αγορές θεωρούνται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εγκρίνει τη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης για ασθενείς με σοβαρές (και επώδυνες) ασθένειες.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου εκτιμάτε ότι διασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη διάθεση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ για την κάλυψη συνταγογραφημένων αναγκών ασθενών.

Σε μία αγορά που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από επενδύσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και εξαγωγές σε χώρες που ήδη έχουν υιοθετήσει ένα νομικό πλαίσιο πιο ευνοϊκό για την ιατρικής χρήσης φαρμακευτική κάνναβη.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 60 άδειες φαρμακευτικής κάνναβης. Η μοναδική όμως επένδυση που εξελίσσεται αφορά στη μονάδα παραγωγής της ισραηλινής ΤΙΚUN στα Εξαμίλια Κορινθίας. Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά σε έκταση 56.000 τ.μ., και με βάση τις εξαγγελίες της ίδιας της εταιρείας η επένδυση θα ανέλθει σε πάνω από 40 εκατ.ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα