Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το εν λόγω ομόλογο είχε εκδοθεί τον Ιούνιο με απόδοση 1,5% και σήμερα η απόδοσή του είναι στο 1,119%.

Ξεκίνησε η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων που θα είναι η επέκταση της έκδοσης που έγινε στις 18 Ιουνίου. Πριν λίγη ώρα οι έξι ανάδοχες επενδυτικές τράπεζες (Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale άνοιξαν το βιβλίο προσφορών με τις πρώτες προσφορές να διαμορφώνουν ένα μέσο επιτόκιο της ταξης του 1,3%.

Η έκδοση γίνεται κυρίως για την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας ενόψει της συνέχιση των μέτρων στήριξης της οικονομίας αλλά και για ανανεώσει η Ελλάδα την παρουσία της στις αγορές με ένα 10ετές ομόλογο που αναμένεται να διαμορφώσει ένα επιτόκιο κοντά στο 1,2% δηλαδή χαμηλότερο της αρχικής έκδοσης του Ιουνίου που είχε διαμορφώσει επιτόκιο 1,57%.

Μέχρι στιγμής το 2020 με εξαίρεση το 30ετές ομόλογο ύψους 3,314 δις με επιτόκιο 2,35% που εκδόθηκε στις 21/1 για την επαναγορά χρέους έχει δανειστεί για να καλύψει υποχρεώσεις από τις αγορές συνολικά 7,5 δισ. ευρώ . Συγκεκριμένα δανείστηκε 2,5 δισ. από την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,91 % στις 2 Φεβρουαρίου, 2 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2 δις στις 22 Απριλίου με επιτόκιο 2% και 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,57% . Την τελευταία αυτήν έκδοση θα επεκτείνει ΟΔΔΗΧ μέσα από την έκδοση που 1θα γίνει σήμερα και η οποία φιλοδοξεί να πετύχει ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο.

Σε έκδοση ομολόγου «κάποια στιγμή» αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 την Τρίτη 1/9 και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. σημειώνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στην παρούσα φάση φτάνουν περίπου τα 35 δισ. ευρώ και θα αυξηθούν με στόχο να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί και πρόκειται να ανακοινωθούν στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα