Αντιδράσεις για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% - Λύση με πλαφόν αναζητά το ΥΠΟΙΚ

Μηχάνημα POS
Μηχάνημα POS EUROKINISSI

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ήδη σε φόρους περίπου το 50% του εισοδήματος που έχουν από ακίνητα και θεωρούν την υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων στο υπόλοιπο 30% του εισοδήματος τους υπερβολική.

Αντιδράσεις από συγκεκριμένες ομάδες φορολογούμενων συναντά η προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει το ελάχιστο όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30%. Πρώτοι από όλους έρχονται όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, οι οποίοι μπαίνουν για πρώτη φορά στην διαδικασία της συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών για σχετική διάταξη που θα μπει στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ήδη σε φόρους περίπου το 50% του εισοδήματος που έχουν από ακίνητα και θεωρούν την υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων στο υπόλοιπο 30% του εισοδήματος τους υπερβολική.

ADVERTISING

Υπάρχουν επίσης τάξεις με υψηλά εισοδήματα (πάνω από τα 50.000 ευρώ) που θεωρούν εξαιρετικά δεσμευτικό το όριο του 30% καθώς θα πρέπει να εμφανίζουν σε ετήσια βάση ηλεκτρονικές δαπάνες πάνω από 15.000 ευρώ.

Το μόνο πραγματικό πρόβλημα γεννάται ίσως από την δυνατότητα που έχουν τα ζευγάρια που κάνουν πλέον χωριστές δηλώσεις καθώς θα πρέπει ο κάθε ένας από τους συζύγους να συγκεντρώνει αποδείξεις στο 30% του εισοδήματος του.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι με τις χωριστές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα «συμψηφισμού» αποδείξεων αν ο ένας έχει έλλειμμα και ο άλλος πλεόνασμα σε ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ωστόσο η επιλογή των χωριστών φορολογικών δηλώσεων είναι προαιρετική για κάθε αντρόγυνο και όχι υποχρέωση. Και αυτή η επιλογή έχει συνήθως και φορολογικές αιτίες.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις το Υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να βάλει ένα ανώτατο όριο δαπανών στις 20.000 αν και αυτή η ρύθμιση μπορεί να είναι προβληματική καθώς θα δημιουργήσει φορολογούμενους δύο ταχυτήτων. Τούτο διότι κάποιος με εισόδημα 70.000 ευρώ θα μπορούσε να έχει εκτός από ηλεκτρονικές αποδείξεις και συναλλαγές σε μετρητά πολλές από τις οποίες εμπεριέχουν το στοιχείο της συναλλαγής, αφού ο πωλητής έχει κέρδος το αδήλωτο εισόδημα και ο αγοραστής την αφαίρεση του ΦΠΑ από την τιμή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αποδείξεις, Aφορολόγητο, Υπουργείο Οικονομικών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σταϊκούρας: Εισόδημα και τα ενοίκια στο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Αποσυνδέονται από το αφορολόγητο - Πότε πληρώνουμε πρόσθετο φόρο

Ποιες δαπάνες κατοχυρώνουν αφορολόγητο - Ποιες εξαιρούνται

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Στο 30% του εισοδήματος το "χτίσιμο" του αφορολογήτου

SHARE:

24Media Network