Σταϊκούρας: Εισόδημα και τα ενοίκια στο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων

Σταϊκούρας: Εισόδημα και τα ενοίκια στο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

"Προέχει η δημοσιονομική πειθαρχία και μετά τα βοηθήματα" ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών για το κοινωνικό μέρισμα του 2019. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε επίσης στο φορολογικό νομοσχέδιο, τη νέα πάγια ρύθμιση και τα κίνητρα για επαναπατρισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο και η θεσμοθέτηση του σχεδίου “Ηρακλής” για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα κλείσουν το νομοθετικό έργο του ΥΠΟΙΚ για το 2019. Για το 2020 τόνισε ότι προγραμματίζονται παρεμβάσεις για την επιδότηση καθαρών αυτοκινήτων την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών μέσω των οποίων – όπως επανέλαβε – θα δημιουργηθεί περιθώριο για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και τον αιγιαλό.

Δεν ήταν όμως τόσο κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο διανομής κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του χρόνου από το υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού καθώς όπως επανέλαβε τρεις φορές απέναντι στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προέχει η δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο κ Σταϊκούρας θύμισε ότι έχει δοθεί ήδη ένα βοήθημα τον περασμένο Μάιο από την προηγούμενη kυβέρνηση ενώ και μετά τις εκλογές σε δύο περιπτώσεις που υπήρξε περιθώριο η kυβέρνηση προχώρησε σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση του ΕΝΦΙΑ και πρόσφατα στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σε ερώτηση όμως για τα αναδρομικά των συνταξιούχων βρήκε την ευκαιρία να εξηγήσει ότι τέτοια θέματα που είναι δύσκολο να σταθμιστούν από τώρα, οδηγούν στο ότι κάθε σκέψη για επιπλέον μέρισμα πρέπει να γίνει μετά το τέλος Νοεμβρίου όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το κλείσιμο του προϋπολογισμού . «Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» είπε χαρακτηριστικά.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Σε ότι αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο διευκρίνισε τα εξής:

– Για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, οι οποίες αυξάνονται ως υποχρέωση στο 30% για το 2020 ξεκαθάρισε ότι το ελάχιστο των ηλεκτρονικών αποδείξεων αποσυνδέεται από το χτίσιμο αφορολόγητου και ισχύει για όλους μισθωτούς και μη μισθωτούς. Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι στο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται το 30% των αποδείξεων θα περιλαμβάνει και τα εισοδήματα από ενοίκια.

Ο υπουργός είπε ότι το πέναλτι για την μη συγκέντρωση του ελάχιστου του 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα είναι η φορολόγηση του τμήματος που υπολείπεται από το ελάχιστο όριο με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις 5.000 ευρώ. Αν συγκεντρώσει 3.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει φόρο 22% για τις 2.000 που του λείπουν δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο 440 ευρώ. Είπε πάντως ότι εκτός από ποινή θα υπάρχουν και θετικά κίνητρα τα οποία όμως δεν διευκρίνισε.

– Για τη νέα πάγια ρύθμιση είπε ότι θα έχει από 24 έως 48 δόσεις που θα ισχύουν με εισοδηματικά κριτήρια για όλους ανεξάρτητα από το αν αφορούν τακτικές ή έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μαζί με τις δόσεις που θα καθορίζονται από το εισόδημα είναι πιθανό να είναι κυμαινόμενο και το επιτόκιο.

Είπε ακόμη ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και διατάξεις που θα δίνουν φορολογικά κίνητρα για να επαναπατριστούν επιχειρήσεις που είχαν μεταναστεύσει κατά το πρότυπο της Ιταλίας.

Μέρος του νομοσχεδίου θα είναι και η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα ως 10.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα θα παραμείνει ο συντελεστής του 22% για τα εισοδήματα από 10.001 έως και 20.000 και από εκεί και πάνω οι συντελεστής θα είναι μειωμένοι για κάθε κλιμάκιο εισοδήματος κατά 1% σε σύγκριση με τους σημερινούς.

– Για τα εισοδήματα από τα 20.001 ευρώ έως και τα 30.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 29% που είναι σήμερα στο 28%.

– Για τα εισοδήματα Από τα 30.001 έως και τα 40.000 ευρώ ο συντελεστής μειώνεται στο 37% από 38% σήμερα.

– Για τα εισοδήματα από 40.001 και πάνω ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 45% σήμερα στο 44%.

– Με συγκεκριμένες διατάξεις θα υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις με κοινωνική εταιρική ευθύνη στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης και των επιχειρήσεων και των υπαλλήλων από εταιρικές παροχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα