Απάντηση στα μνημόνια

Απάντηση στα μνημόνια

Τέσσερα κείμενα έχουν λάβει οι ελληνικές Αρχές από τους δανειστές, τα οποία θα απαντηθούν από το οικονομικό επιτελείο σημείο προς σημείο. Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς και οι διαπραγματεύσεις για υπερταμείο, αποκρατικοποιήσεις και ενέργεια

Κείμενο παρατηρήσεων στα προσχέδια των μνημονίων ΕΕ και ΔΝΤ θα στείλει το βράδυ της Τρίτης το οικονομικό επιτελείο, μια μέρα πριν την έναρξη των επαφών, για όλα τα θέματα της αξιολόγησης.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών τόνιζε πριν λίγη ώρα, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει συνολικά τέσσερα κείμενα από τους δανειστές. Το αναθεωρημένο μνημόνιο της ΕΕ και το τεχνικό προσάρτημα του και του κείμενο δημοσιονομικών πολιτικών του ΔΝΤ (MEFP) και το δικό του τεχνικό κείμενο. Η ίδια πηγή τόνιζε, ότι τα κείμενα θα απαντηθούν σημείο προς σημείο από την ελληνική πλευρά. Σε ό,τι αφορά το κείμενο του ΔΝΤ, είναι εξαιρετικά ολιγοσέλιδο (περίπου 5 σελίδες) και είναι στα βασικά του σημεία ίδιο με αυτά της ΕΕ, αν και όπως παραδέχονταν οι ίδιες πηγές, δίνονταν έμφαση σε άλλα θέματα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης το σύνολο του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών θα θέσουν επί τάπητος και τα κείμενα με τις απαιτήσεις, αλλά και τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ώστε να οριστικοποιηθούν και τα δύσκολα θέματα της αξιολόγησης, όπως τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την διετία 2019 -2020 και η επιτάχυνση της εξυγίανσης των εμπορικών τραπεζών.

Θέμα οι ΔΕΚΟ της ΕΔΗΣ

Στο θέμα της σύστασης και της λειτουργίας του νέου υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων με το οποίο έκλεισε τη μέρα των επαφών με τους δανειστές, η ίδια πηγή παραδέχονταν, ότι υπάρχει από θέμα με τις ΔΕΚΟ, οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν στην εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΔΗΣ ΑΕ) που θα είναι μια από τις εταιρίες του υπερταμείου.

“Υπάρχουν κάποιες που θέλουμε να εξαιρέσουμε”, παραδέχθηκε η ίδια πηγή, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί.

Τόνισε επίσης, ότι υπάρχουν και άλλες δύο τρεις διατυπώσεις, που η ελληνική πλευρά θέλει να αλλάξει στο τελικό κείμενο των μνημονίων.

Ένα από αυτά θέλουμε να είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το δημόσιο θα μπορεί να παρεμβαίνει στην πολιτική των ΔΕΚΟ, που θα ενταχθούν τελικά στην ΕΔΗΣ ΑΕ. “Για παράδειγμα θα θέλαμε να υπάρχει ένα γραφείο σχεδιασμού που να ρυθμίζει τέτοια θέματα”, τόνιζε η ίδια πηγή.

Κατά την δίωρη συνάντηση συζητήθηκαν και οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτή του Ελληνικού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα προβλήματα με το δασαρχείο ξεπερνιούνται και μετά θα πρέπει να λυθούν και τα προβλήματα της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

“Πάντως να ξέρετε ότι αν είναι να έχουμε κάπου εμπόδιο αυτό δεν θα είναι ούτε στην ενέργεια αλλά ούτε και τις αποκρατικοποιήσεις”, έλεγε το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, χωρίς όμως να εξηγεί παραπάνω την φράση του.

ΦΩΤΟ SOOC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα