Απέναντι στους “κόφτες” των θεσμών για το νέο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση

Απέναντι στους “κόφτες” των θεσμών για το νέο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση

Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να ετοιμάσει μια σειρά από μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας ώστε να κρατήσει στη ζωή επαγγελματίες και εργαζόμενους.

Απέναντι στους «κόφτες» των θεσμών ετοιμάζεται να βρεθεί το οικονομικό επιτελείο καθώς ξεκινά σήμερα η εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής, σε συνέχεια των επαφών των προηγούμενων ημερών με τα τεχνικά κλιμάκια, για μια σειρά ζητημάτων που μεταξύ άλλων αφορούν και το επόμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Το οικονομικό επιτελείο, στο φόντο και της έντονης ανησυχίας και συνακόλουθα αβεβαιότητας που επικρατεί στο μέτωπο των εμβολιασμών στις Βρυξέλλες προσπαθεί αφενός να ετοιμάσει μια σειρά από μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας ώστε να κρατήσει στη ζωή επαγγελματίες και εργαζόμενους κι αφετέρου να διασκεδάσει τις ανησυχίες των θεσμών για τυχόν δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Βασικό επιχείρημα είναι ότι υπάρχει ασαφής ορίζοντας για την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και ότι η χώρα, με δεδομένη την έκθεσή της στον τουρισμό αντιμετωπίζει έναν πολύ υψηλό δείκτη ρίσκου καθώς κανείς δεν ξέρει, με το όλο χαοτικό πλαίσιο των προμηθειών με τα εμβόλια και τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμών, με βεβαιότητα, πότε θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και δη της οικονομίας της φιλοξενίας.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εκτίναξη του πρωτογενούς ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού που ξεπερνά το 18 δις ευρώ, αλλά και η εκτόξευση των χρεών λόγω πανδημίας στα 3 δις ευρω και ο κίνδυνος για νέα «κόκκινα» δάνεια κάνουν τους θεσμούς να είναι πολύ προβληματισμένοι για το πώς η χώρα θα κρατηθεί σε μια ρότα δημοσιονομικής ισορροπίας μετά το πέρας της πανδημίας και την επαναφορά των κανόνων “δημοσιονομικής ορθοδοξίας”.

Έτσι στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να τεθεί ο νέος κύκλος παροχών που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την πλευρά των θεσμικών εταίρων να αναμένεται να θέσει εντάσεις σε οριζόντιες ρυθμίσεις και μέτρα που αφορούν κοινωνικά στρώματα που δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λόγω πανδημίας. Και στο πρόσφατο παρελθόν βέβαια, οι θεσμοί έθεσαν «βέτο» σε ρυθμίσεις με μεγάλη «περίμετρο προστασίας», όπως οι οφειλές προς τους ΟΤΑ με στόχο, όπως είχε αναφερθεί, ώστε να συγκρατηθεί ο προϋπολογισμός, να μην καταγραφούν φαινόμενα δημοσιονομικού εκτροχιασμού και να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά καλείται να τεκμηριώσει και να υπερασπιστεί, τα μέτρα που σε πολλές περιπτώσεις, αν δεν επεκταθούν και πέρα από μια «στενή ερμηνεία» «κορονόπληκτων» και σε άλλους, τότε θα απειληθεί η οικονομική βιωσιμότητα πολλών επαγγελματιών, εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα, έτσι με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να θέσει μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την αναστολή πληρωμών των χρεών της πανδημίας, τη ρύθμιση οφειλών με πολλές δόσεις και με εκπτώσεις για τους συνεπείς, την μετατροπή μεγάλου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε Μη Επιστρεπτέα και για τις φάσεις 1-3, μειώσεις φόρων και νέα παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση και τον τουρισμό, επιδοτήσεις και νέα κρατικά δάνεια για την στήριξης των επιχειρήσεων κτλ.

Ενδεικτικά π.χ. για την κυοφορούμενη ρύθμιση χρεών, με πάνω από 100 ή 120 και έως 240 δόσεις, αντί της πάγιας ρύθμισης των 12 έως 24, η κυβέρνηση επιδιώκει να «διευρύνει» την περίμετρο προστασίας. Ωστόσο οι θεσμοί, έχοντας δώσει στίγμα, έχουν δείξει ότι δεν επιθυμούν μια διευρυμένη ισχύ για ένα τέτοιο μέτρο αλλά μόνο για όσους έχουν βρεθεί στο «χείλος» του γκρεμού λόγω πανδημίας με αδυναμία πληρωμής.

Αντίστοιχα είναι και η προσέγγιση των εταίρων για τη χορήγηση δανείων και επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις αλλά και της προώθησης φοροαπαλλαγών όπως η κατάργηση της προκαταβολής φόρων. Όπως γίνεται αντιληπτό η τεκμηρίωση είναι βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου ώστε να μπορέσει να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο τους … περιορισμούς που θέτουν οι εταίροι μας.

Να σημειωθεί ότι η 9η αξιολόγηση στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας από Κομισιόν θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας αλλά δε συνδέεται με την εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα