Από το χιονισμένο Νταβός ‘περνά’ η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα

Από το χιονισμένο Νταβός ‘περνά’ η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα

Σήμα από την έκβαση των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα αναμένουν οι επικεφαλής. Αγώνας δρόμου για έναρξη της αξιολόγησης στα τέλη του μήνα, την ερχόμενη εβδομάδα. Επί τω έργω τα τεχνικά κλιμάκια, κάνουν φύλλο και φτερό τον προϋπολογισμό

Από το Νταβός… περνά η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς όλα θα κριθούν από την έκβαση των κρίσιμων “ραντεβού” που έχει σήμερα στο ελβετικό θέρετρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, επίσημη ημερομηνία καθόδου του κουαρτέτου στην Αθήνα για την έναρξη της αξιολόγησης δεν υπάρχει. Πληροφορίες τοποθετούν την έλευσή τους προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας – στις 28 ή 29 του μήνα – ωστόσο το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά το μπαράζ επαφών του πρωθυπουργού στο χιονισμένο Νταβός.

Μέχρι ωστόσο να βγει λευκός καπνός από το κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο, κανείς δεν “κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα” στην Αθήνα. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους από τις αρχές της εβδομάδας δεν έχουν σταματήσει το “ξεσκόνισμα”. Ζητούν αναλυτικά στοιχεία και διευκρινίσεις για τα πάντα, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ικανή να οδηγήσει στην επίσημη έναρξη της αξιολόγησης από το κουαρτέτο.

Η “βαριά” δουλειά γίνεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τα τεχνικά κλιμάκια να εξετάζουν εξονυχιστικά κάθε στοιχείο του προϋπολογισμού, ζητώντας να ενημερωθούν από την πορεία των εσόδων και των δαπανών μέχρι τις χρηματοδοτήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους.

Με όπλο την τόνωση των φορολογικών εσόδων, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να περάσει τον κάβο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. Γνωρίζοντας, ωστόσο, πως κάθε καθυστέρηση ανοίγει “παραθυράκια” για νέα μέτρα, η Αθήνα επιδιώκει την άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Μένει να φανεί, εάν θα βγει λευκός καπνός από το χιονισμένο Νταβός.

(πηγή φωτογραφίας: intime)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα