Από το καλοκαίρι το νέο 'μαχαίρι' στα ειδικά μισθολόγια

Members of public sector unions of ADEDY protest against the changes in the public insurance funds, in Athens, on April 7, 2016 /         ,  ,  7 , 2016.
Members of public sector unions of ADEDY protest against the changes in the public insurance funds, in Athens, on April 7, 2016 / , , 7 , 2016. SOOC

Μεγάλο «ψαλίδι» στους μισθούς του Δημοσίου προβλέπει το κυρίως «πακέτο» μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, το οποίο φέρεται να έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

Όπως αποκαλύπτεται από το κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο συνοδεύει τις εαρινές της προβλέψεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, στα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι δανειστές, περιλαμβάνονται, εκτός από αυξήσεις φόρων, και περικοπές αμοιβών στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, στο «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ «περιλαμβάνεται εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος καθώς και: 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στον ΦΠΑ, 0,75% από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία Ι.Χ., τους φόρους κατανάλωσης (κύρια στα προϊόντα ενέργειας), τα αλκοολούχα και τον καπνό».

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, πίσω από την αναφορά της Κομισιόν σε «προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο» υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για άμεση επιβολή μειώσεων στις αποδοχές 400.000 και πλέον εν ενεργεία και συνταξιούχων λειτουργών του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια».

Συγκεκριμένα, αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημοσίων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι νέες επώδυνες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2016. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο έχουν ενταχθεί στο ίδιο υποσύνολο μέτρων του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στον ΦΠΑ (αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24%, νέο κύμα κατάργησης μειωμένων συντελεστών κ.λπ.), για τις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί η εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ DIKAIOLOGITIKA:

Στο μισό κόβεται το εφάπαξ με το υπό ψήφιση ασφαλιστικό

Σε μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος

ΦΩΤΟ SOOC.GR

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά
SHARE:

24Media Network