Από τον Απρίλιο του 2012 το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού

Από τον Απρίλιο του 2012 το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού

Τι αναφέρει ο Υπουργός Εργασίας για το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού

Από τις αρχές του Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το "νέο μηχανισμό" για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, η νομοθετική ρύθμιση για το "νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού" θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.

Η νομοθέτηση του νέου μηχανισμού, αποτελεί δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου. Ο διάλογος για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σε δημόσια διαβούλευση και θα καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2012.

Βρούτσης: "Δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός"

Δημοσιοποιώντας το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής του νέου συστήματος, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι "δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός".

"Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο" αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και τονίζει ότι "ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Το σύστημα καθορισμού των μισθών στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με ένα ελάχιστο ύψος μισθού το οποίο θα νομοθετείται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους".

Αναμένεται ο κατώτατος μισθός να παραμείνει "παγωμένος" στα 586 ευρώ μέχρι το τέλος του 2014.

SHARE:

24Media Network