Απόσυρση τροπολογίας από το πολυνομοσχέδιο που θα κόστιζε στις τράπεζες 2 δισ. ευρώ

Απόσυρση τροπολογίας από το πολυνομοσχέδιο που θα κόστιζε στις τράπεζες 2 δισ. ευρώ
Τράπεζα της Ελλάδος eurokinissi

Αποσύρθηκε η τροπολογία η οποία αφορούσε την αναγνώριση εποπτικών κεφαλαίων από τον αναβαλλόμενο φόρο. Εφόσον ψηφιζόταν θα αύξανε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά περίπου 2 δισ. ευρώ

Η αναβαλλόμενη φορολογία ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποσβένουν -σταδιακά- τη ζημία που υπέστησαν από το εθελοντικό “κούρεμα” των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI+), με τον συμψηφισμό του μελλοντικού φόρου εισοδήματος που μπορεί να προκύψει από μελλοντικά κέρδη. Δηλαδή, η αναβαλλόμενη φορολογία, δεν αντιστοιχεί σε πραγματικά κεφάλαια, αλλά σε λογιστική διαφορά, η οποία για κάθε τράπεζα είναι διαφορετική.

Το άρθρο 9 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται αύριο στη βουλή απεσύρθη καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε υπολογίσει τις αναβαλλόμενες φορολογικές απατήσεις με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν την 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ οι ασκήσεις αντοχής έγιναν με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν στις 30 Ιουνίου του 2015. Η ψήφιση της εν λόγω τροπολογία θα άνοιγε μία επιπλέον “τρύπα” στις τράπεζες κατά 2 δισ. ευρώ. Η διαφορά των στοιχείων την 31η Δεκεμβρίου 2014 με εκείνη στις 30 Ιουνίου 2015 προκύπτει από το γεγονός ότι οι τράπεζες (βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου) σχημάτισαν πρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο για το διάστημα του α΄ εξαμήνου που μεσολαβεί και που προήλθε από ζημιές πιστωτικού κινδύνου (προβλέψεις και διαγραφές δανείων). Την ενέργεια αυτή ενέκριναν και οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και οι ορκωτοί λογιστές, κρίνοντας ότι μπορεί να ανακτηθεί από τη μελλοντική κερδοφορία.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είχαν κάνει τις παρουσιάσεις τους τόσο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και στους διεθνείς επενδυτές με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου 2015. Το πολυνομοσχέδιο ωστόσο που κατατέθηκε στη Βουλή προέβλεπε ότι οι τράπεζες μπορούν να αναγνωρίσουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις για ζημίες πιστωτικού κινδύνου έως την 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχει την σχετική δυνατότητα ως την την 30η Ιουνίου 2015.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα