Attica Bank: Καταρχήν συμφωνία Thrivest με ΤΧΣ-ΤΜΕΔΕ για την ΑΜΚ

Attica Bank: Καταρχήν συμφωνία Thrivest με ΤΧΣ-ΤΜΕΔΕ για την ΑΜΚ
Attica Bank KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Οι δύο πλευρές κατάφεραν, έπειτα από διαπραγματεύσεις - θρίλερ να αποτρέψουν την απόσυρση του ενδιαφέροντος των μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας από την ΑΜΚ της AtticaBank. Με σημαντικό ποσοστό η συμμετοχή του ιδιώτη μετόχου.

«Φως στο τούνελ» εμφανίστηκε το αργά βράδυ της Τρίτης σε ότι αφορά στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της AtticaBank καθώς ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν ότι η περίπτωση απόσυρσης το ενδιαφέροντος της Thrivest, που φάνταζε τις τελευταίως ώρες ως το πιο πιθανό σενάριο, απομακρύνθηκε σημαντικά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα και με το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Thrivest και των υφιστάμενων μετόχων (ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ) της AtticaBank να φαντάζει τις τελευταίες ημέρες θέμα χρόνου, οι δύο πλευρές κατάφεραν, έπειτα από ένα ακόμη γύρο έντονων διαπραγματεύσεων, να αποτρέψουν την προοπτική απόσυρσης του ενδιαφέροντος των μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Πηγές με γνώστη των διαπραγματεύσεων τόνιζαν αργά το βράδυ της Τρίτης ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σε μια σειρά από βασικά ζητήματα και κυρίως στον οδικό χάρτη της ΑΜΚ και της εξυγίανσης της Attica Bank.

Συγκεκριμένα ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει την είσοδο, με σημαντικό μάλιστα ποσό, ως ιδιώτη επενδυτή της Thrivest, συμφερόντων του εφοπλιστικού/επιχειρηματικού σχήματος Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη – Αλ. Εξάρχου (οι οποίοι είναι και μεγαλομέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Thrivest θα αποκτήσει μετοχές της AtticaBank από τις αδιάθετες της ΑΜΚ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί πλήρως τα ακριβή βήματα μετά την ΑΜΚ παρά μόνο ο οδικός χάρτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές με γνώση της διαδικασίας τονίζουν πως θα απαιτηθεί σε δεύτερο χρόνο και νέα αύξηση κεφαλαίου.

Σε ότι αφορά στο ύψος των κεφαλαίων που θα τοποθετήσει η Thrivest, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σημαντικά τα 20 εκατ. ευρώ έναντι των 100 εκατ. με τα οποία σκόπευε αρχικά να μπει η Thrivest στην Attica Bank και τελικά να τοποθετείται στα 60 εκατ. ευρώ περίπου.

Διαπραγματεύσεις θρίλερ

Τις τελευταίες ημέρες όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν ότι η πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ των μετόχων απομακρύνονταν και η Thrivest βρίσκονταν στην πόρτα εξόδου. Συγκεκριμένα η Thrivest πάγωσε τις διαδικασίες σε σχέση με το κυοφορούμενο deal (οικονομικός έλεγχος, υπολογισμοί ανοιγμάτων, συνεργιών κ.λπ.), εκτιμώντας ότι η άλλη πλευρά δεν επιθυμούσε σε αυτή τη φάση να συζητήσει την επόμενη μέρα και να υιοθετήσει συγκεκριμένες ενέργειες, πέρα από την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη στη βάση του business plan που είχε υποβάλει η Thrivest για τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της Attica Bank, και η αγορά ανέμενε την δήλωση άρσης του ενδιαφέροντος της Thrivest.

Οι σημερινές διαβουλεύσεις ανέτρεψαν το μέχρι χθες σκηνικό και τις δεύτερες σκέψεις της Thrivest να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica Bank και πλέον ισχυρή πεποίθηση του επενδυτικού σχήματος είναι ότι η διαδικασία που καταρχήν συμφωνήθηκε, δημιουργεί θετικές προοπτικές τόσο για την Attica Bank, όσο και για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου στο μέλλον.

Την μεταστροφή του κλίματος των διαπραγματεύσεων της Thrivest με ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και την Διοίκηση της Attica Bank επιβεβαιώνουν και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για την ομαλή υλοποίηση της ΑΜΚ της Attica Bank με τη συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή.

Τα βήματα της εξυγίανσης

Παράλληλα με την Αύξηση Κεφαλαίου προωθείται ως γνωστόν η εξυγίανση της τράπεζας µέσω της σταδιακής αποεπένδυσης από οµόλογα που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, καθώς και πωλήσεις των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων Astir 1, Metexelixis, Omega, ύψους περί τα 2,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η προοπτική αποεπένδυσης αφορά τους senior τίτλους των χαρτοφυλακίων Omega και Metexelixis, συνολικού ύψους 1,3 δισ. και 670 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που είχαν τιτλοποιηθεί µε επενδυτές το Ellington και την Pimco. Αµεσα επίσης προωθείται η πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1 αξίας 320 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές µε υποψήφιους επενδυτές και αναµένεται να ολοκληρωθεί έως το Πάσχα.

Ήδη η Attica Bank έχει «ανοίξει» το data room για την άμεση πώληση των κόκκινων δανείων της Bank με την Bain και την Fortress να διερευνούν ήδη τα στοιχεία των υπό πώληση χαρτοφυλακίων. Το πλάνο εξυγίανσης της Attica Bank προβλέπει, κατά τις πληροφορίες, ότι μέχρι τις 30 Απριλίου θα πρέπει να έχουν πωληθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,3 δις. ευρώ από το σύνολο των δανείων, ύψους 2,6 δις. ευρώ που είχαν τιτλοποιηθεί στα χαρτοφυλάκια Omega, Astir 1 & 2 και Metexelixis.

Η πώληση των χαρτοφυλακίων για την δραστική εξυγίανση του ισολογισμού της Attica Bank που πρότειναν οι σύμβουλοι UBS και Euroxx, προκρίθηκε έναντι της πρότασης των τιτλοποιήσεων χωρίς την λήψη κρατικών εγγυήσεων που εισηγούνταν η Pepper για λογαριασμό της Ellington. Ωστόσο, αν και πιο δραστικό, δεν παύει να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα όσον αφορά το τίμημα των πωλήσεων, δεδομένου ότι στα χαρτοφυλάκια της Attica Bank περιλαμβάνονται πολλά δάνεια χωρίς επαρκή ενέχυρα και συχνά με ελλιπή στοιχεία.

Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Attica Bank, το αναθεωρηµένο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την επάνοδο σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα