Αβέβαιη η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2021

Αβέβαιη η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2021
Ακίνητα στην Αθήνα Eurokinissi

Η δεύτερη μείωση του βασικού φόρου για τα ακίνητα προϋποθέτει την ολοκλήρωση της πλήρους εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Τι ισχύει για την κάθε περιοχή.

Υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της υγειονομικής κρίσης τίθεται και για το 2021 η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% η οποία προ κορονοϊού είχε προγραμματιστεί για φέτος.

Με χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η παρέμβαση είχε ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία. Εκτιμούμε ότι αυτή η άσκηση θα ολοκληρωθεί το 2021 υπό φυσιολογικές συνθήκες είπε: «Τον Φεβρουάριο του 2020 άνοιξε μια παρένθεση στην χώρα, στην Ευρώπη και τον κόσμο η οποία ακόμη δεν έχει κλείσει. Αν δεν κλείσει δεν μπορούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα του προγραμματισμού σημαντικών μεταρρυθμίσεων που είχαμε δρομολογήσει».

Θύμισε ότι για να προσδιοριστούν οι εμπορικές αξίες θα έπρεπε οι ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι είχαν προσληφθεί για αυτό τον σκοπό να «σκανάρουν» τις 13.000 τιμές ζώνης και τις νέες περιοχές που θα έπρεπε να μπούν στον σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού με αυτοπρόσωπη παρουσία και να προτείνουν αυξήσεις η μειώσεις.

Με δεδομένο όμως ότι μετά και την άνοδο των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και εν αναμονή του χειμώνα όταν εκτιμάται ότι θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, θα είναι δύσκολο η προσπάθεια να ξεκινήσει από την αρχή τουλάχιστον σε ότι αφορά στους πρώτους μήνες του 2021 όταν οι υγειονομικές αρχές θα είναι σε πλήρη επιφυλακή.

Σε κάθε περίπτωση η δεύτερη μείωση του βασικού φόρου για τα ακίνητα προϋποθέτει την ολοκλήρωση της πλήρους εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες και την ένταξη 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Τι ισχύει για την κάθε περιοχή

Με τις δύο αυτές συνδυασμένες κινήσεις θα δημιουργούνταν ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να γίνει καταρχήν ο νέος προσδιορισμός του φόρου σε λαϊκές περιοχές που με την εναρμόνιση αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες θα έπρεπε να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ. Σε δεύτερη φάση να οριστεί η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα ήταν και πάλι κλιμακωτή με μεγαλύτερη μείωση στις λαϊκές και μικροαστικές περιοχές και μικρότερη σε περιοχές υψηλής εμπορικής αξίας.

Η διεύρυνση της βάσης του βασικού φόρου για τα ακίνητα θα προκύψει από τον μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώνουν περιοχές υψηλής εμπορικής αξίας σε όλη την χώρα που βρίσκονται εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός αντικειμενικού συστήματος βρίσκονται περιοχές όπως περιοχές της ανατολικής Αττικής. Στην περιφέρεια βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές σε νησιά, όπως είναι η Κεφαλονιά, η Πάρος και η Μήλος. Μέχρι σήμερα ακίνητα σε χιλιάδες προνομιούχες και τουριστικές περιοχές της χώρας έχουν τιμές που ορίζονται από την εφορία σχεδόν αυθαίρετα και είναι έως και 70% χαμηλότερες από τις εμπορικές.

Μαζί με την αβεβαιότητα για την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα συνεχιστεί και η αβεβαιότητα και για άλλους 20 φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα και συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές. Οι σπουδαιότεροι από αυτούς τους φόρους είναι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που αφορά τις ακίνητες περιουσίες με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης, δωρεάς, κληρονομιάς και γονικής παροχής ακινήτων, το τέλος μεταβίβασης για τους δήμους, ο ΦΠΑ του 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων οικοδομών, το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι, το τέλος μεταγραφής συμβολαίων, το τέλος εγγραφής στο κτηματολόγιο, ο ειδικός φόρος 15% για ακίνητα υπεράκτιων εταιριών ο φόρος τεκμαρτών εισοδημάτων, τα πολεοδομικά πρόστιμα για τα νέα και υφιστάμενα αυθαίρετα. 

Τέλος, οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων, ο φόρος χρησικτησίας, ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων και ο φόρος διανομής ακινήτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα