Αυξημένα δάνεια για Ελλάδα εισηγείται η Λαγκάρντ

Αυξημένα δάνεια για Ελλάδα εισηγείται η Λαγκάρντ

Ενισχυμένο κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα φέρεται να προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Εκτιμώντας ότι το πακέτο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν επαρκεί για τις ανάγκες της χώρας , η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται να εισηγείται την αύξηση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt, φέρεται να ανέφερε ότι η βοήθεια θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα σημαντικό ποσό δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Κριστίν Λαγκάρντ και Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συμφώνησαν να  ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή ομολόγων, ακόμα και αν γίνουν παραχωρήσεις, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές.

“Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα τις προσεχείς εβδομάδες. Η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να αυξηθεί κατά “ένα σημαντικό ποσό” δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Το θέμα πρέπει να τελειώνει ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές”, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Αν υποτεθεί πως το PSI έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και το χρέος μειωθεί κατά 50% ή 100 δισεκατομμύρια ευρώ , σύμφωνα με άλλες πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις, θα χρειασθεί επιπλέον μείωση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η Ελλάδα να επαναφέρει σε βιώσιμο επίπεδο τα δημόσια οικονομικά της.

Το ακριβές ποσό που θα πρέπει να μειωθεί το δημόσιο χρέος θα καθορισθεί μετά την ολοκλήρωση της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων και την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Το θέμα αυτό, σε συνδυασμό με το PSI, είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων των Ευρωπαίων ηγετών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τελικώς στις 29 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες και όχι στις 30, λόγω της γενικής απεργίας που θα γίνει στο Βέλγιο εκείνη την ημέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα