Αύξηση φόρων στα καύσιμα, αλλά και δημοπρασίες φθηνού ρεύματος

Αύξηση φόρων στα καύσιμα, αλλά και δημοπρασίες φθηνού ρεύματος

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για καύσιμα, ΑΔΜΗΕ, και Δημοπρασίες ρεύματος

Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή καταργούνται δύο παλιοί «μνημονιακοί» νόμοι για την πώληση του ΑΔΜΗΕ και τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και εισάγονται νέες ρυθμίσεις για την απόσχιση του Διαχειριστή από τη ΔΕΗ και δημοπρασίες «φθηνού» ρεύματος.

Ταυτόχρονα  απαλλάσσεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά αυξάνει ο ΕΦΚ για καύσιμα και υγραέριο.

Συγκεκριμένα:

ΑΔΜΗΕ

Ο νόμος περιγράφει το μοντέλο για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που προβλέπει τη διακράτηση από το Δημόσιο τουλάχιστον του 51% του Διαχειριστή. Με βάση το σχέδιο, δημιουργείται μια εταιρεία συμμετοχών Holding Co στην οποία θα εισφερθεί το 51% και η οποία θα συσταθεί από τη ΔΕΗ με στόχο να εισαχθεί σε οργανωμένη αγορά. Αρχικά μοναδικός μέτοχος της εταιρείας θα είναι η ΔΕΗ και στη συνέχεια οι μέτοχοι της ΔΕΗ.

Ένα ποσοστό 25% θα πουληθεί και θα μεταβιβαστεί με μία ή περισσότερες συναλλαγές μετοχών εκδόσεως της ΑΔΜΗΕ που θα αντιστοιχούν στο 25% της εταιρείας και θα μεταβιβαστούν σε εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο. Ένα ποσοστό 20% θα μεταβιβαστεί σε στρατηγικό επενδυτή.

Η δημόσια διεθνής πρόσκληση από τη ΔΕΗ θα εκδοθεί σε ένα μήνα από τη διενέργεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ενώ σε 5 μήνες θα έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής που πρέπει να είναι πιστοποιημένος διαχειριστής συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Η συμφωνία πώλησης προβλέπεται να υπογραφεί σε 8 μήνες από την πρόσκληση.

Δημοπρασίες ρεύματος

Με ειδική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο ρυθμίζεται η διαδικασία για την διενέργεια δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, προερχόμενης από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Στις δημοπρασίες θα αγοράζουν ρεύμα οι ιδιώτες προμηθευτές – ανταγωνιστές της ΔΕΗ χαμηλώνοντας το κόστος τους ώστε να μπορούν να κάνουν καλύτερες τιμές στους καταναλωτές και να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Το 2016 θα δημοπρατηθεί το 8% του συνολικού όγκου κατανάλωσης στη λιανική αγορά το προηγούμενο έτος (2015), το 2017 το 12% και τα δύο επόμενα χρόνια, 2018 και 2019, το 13%.

Ο νόμος προβλέπει ότι εάν η απομείωση του μεριδίου της ΔΕΗ υπερβαίνει τις 2 μονάδες από το στόχο του αντίστοιχου εξαμήνου τότε η ΡΑΕ θα προβεί σε μείωση των ποσοτήτων, όπως εάν αντίστροφα υπολείπεται του στόχου τότε οι ποσότητες θα αυξάνονται.

Η πρώτη δημοπρασία θα γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 ενώ η κατώτατη τιμή της δημοπρασίας θα προσδιορίζεται με ΚΥΑ που θα εκδίδεται μετά από γνώμη της ΡΑΕ.

Φόροι στα καύσιμα

Με το νομοσχέδιο απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο η ηλεκτροπαραγωγή, για λόγους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τις διατάξεις της ΕΕ. Για τις υπόλοιπες χρήσεις πέραν της οικιακής κατανάλωσης θεσπίζεται κλιμακωτός συντελεστής ΕΦΚ ανάλογα με την κατανάλωση που πραγματοποιείται.

Από την 1η Ιουνίου 2016, στη βενζίνη ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ανεβαίνει στα 700 ευρώ. Η επίπτωση στη λιανική θα είναι της τάξεως των 5 λεπτών από τα 1,35 στα 1,40 ευρώ ανά λίτρο (σε μέση τιμή με τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών).

Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (επιβάρυνση 8 λεπτών ανά λίτρο από το 1 ευρώ στο 1,08 ευρώ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ ( από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά, επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο).

Στο υγραέριο κίνησης ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα