Αύξηση ύψους 4,4% παρουσιάζει το μέσο αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα

Farmers distributed free fruit and vegetables to people in Aristotle Square in northern Greece city of Thessaloniki./       ,     .
Farmers distributed free fruit and vegetables to people in Aristotle Square in northern Greece city of Thessaloniki./ , . SOOC

Το μέσο πραγματικό αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα αυξήθηκε φέτος κατά 4,4%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ανακοίνωσε ότι το μέσο πραγματικό αγροτικό εισόδημα, ανά εργαζόμενο, στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4,4%, την ίδια στιγμή που στην ΕΕ μειώθηκε κατά 1,7%, αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, η μείωση του μέσου πραγματικού εισοδήματος στην ΕΕ το 2014 είναι αποτέλεσμα της πτώσης του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος κατά 4%, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα κατά 2,3%.

Η μείωση του εισοδήματος προκύπτει κυρίως από την πτώση της αξίας της γεωργικής παραγωγής κατά 6% και της αξίας της ζωικής παραγωγής κατά 0,9%, σε συνδυασμό με τη μείωση του πραγματικού κόστους των εισροών κατά 3,6%.

Παράλληλα, σε σύγκριση με το 2013, το πραγματικό μέσο αγροτικό εισόδημα εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί φέτος σε οκτώ από τις χώρες - μέλη της ΕΕ και έχει μειωθεί σε είκοσι χώρες. Κατά τις πληροφορίες οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στη Σλοβενία, με ποσοστό που ξεπερνά το 13,3%, την Ουγγαρία με ποσοστό άνω του 9,1%, την Τσεχία με 7,2% και τη Βρετανία με 6,9% και οι μεγαλύτερες μειώσεις στη Φινλανδία, όπου η πτώση αγγίζει το 22,8%, στη Λιθουανία με μείωση 19,4%, στο Βέλγιο με 15,2%, την Ιταλία με ποσοστό 11%, την Εσθονία με 10,9% και τη Δανία με 10,1%.

Σε σύγκριση με το 2005, το μέσο πραγματικό αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση 27,1% και στην ΕΕ 34,4%. Στην περίοδο 2005-2014, το εισόδημα αυξήθηκε σε 19 χώρες, έμεινε σταθερό σε 3 χώρες, ενώ μειώθηκε στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, την Κροατία και το Βέλγιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφία από  Sooc)

SHARE:

24Media Network