Bloomberg: Το ΔΝΤ συζητά τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα

The International Monetary Fund (IMF) headquarters is seen Monday, Dec. 19, 2016, in Washington. The International Monetary Fund's managing director, Christine Lagarde, was convicted Monday of negligence by a special French court for her role in a contentious and generous arbitration award in 2008 to a politically connected tycoon.  The Washington-based IMF said after Monday's verdict that its executive board would meet soon "to consider the most recent developments."  (AP Photo/Cliff Owen)
The International Monetary Fund (IMF) headquarters is seen Monday, Dec. 19, 2016, in Washington. The International Monetary Fund's managing director, Christine Lagarde, was convicted Monday of negligence by a special French court for her role in a contentious and generous arbitration award in 2008 to a politically connected tycoon. The Washington-based IMF said after Monday's verdict that its executive board would meet soon "to consider the most recent developments." (AP Photo/Cliff Owen) AP

Την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται πως επεξεργάζεται το ΔΝΤ καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Ταμείο συζητά για δάνειο 3 έως 6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. "Είναι πολύ νωρίς να αποφασίσουμε για νέο δάνειο" απάντησε ο Τζέρι Ράις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κινείται στην κατεύθυνση εκ νέου συμμετοχής του σε ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των συζητήσεων, με το Ταμείο να απαντά πως κάτι τέτοιο είναι πολύ νωρίς για να αποφασισθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο από αυτό που είχε δώσει πριν από πέντε χρόνια, δήλωσαν δύο πηγές.

Το υπό συζήτηση ποσό είναι μεταξύ 3 και 6 δισ. δολαρίων, δήλωσε μία πηγή, έναντι της πιστωτικής γραμμής 29 δισ. ευρώ (31 δισ. δολαρίων) που είχε δοθεί με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα το 2012.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο με βάση τους κανονικούς όρους και όχι τους κατ' εξαίρεση, αποφεύγοντας έτσι την υποχρέωση να πιστοποιήσει μία υψηλή πιθανότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε μία πηγή.

Οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα στις 21-23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, δημιουργώντας πιθανόν το πλαίσιο για μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο του Ταμείου μετά τη σύνοδο, δήλωσε μία πηγή. Το σενάριο αυτό εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνεται.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει, επίσης, να αναλάβουν μία σαφή δέσμευση για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να συμβάλλει στο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΔΝΤ: Πολύ νωρίς για νέο δάνειο

Ωστόσο, φαίνεται πως οι διαφορετικές φωνές που υπάρχουν στο ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας ανάγκασαν τον εκπρόσωπο του Ταμείου να προχωρήσει σε νέα δήλωση. "Έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι οι διαφορές παραμένουν, ενώ είναι πολύ νωρίς για να προβεί ο οργανισμός σε εικασίες σχετικά με πότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο δάνειο.

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει για συζητήσεις στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ σχετικά με τις οικονομικές λεπτομέρειες του νέου δανείου στην Ελλάδα.

Σε άλλη δήλωσή του, την Πέμπτη, ο Ράις είπε ότι έχει γίνει "σημαντική πρόοδος" σε μια "ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις" και ότι οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Τόμσεν: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Εν τω μεταξύ σε ανοιχτή συζήτηση του Atlantic Coucil, ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Όπως είπε καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση από την Ευρωπαϊκή πλευρά, προσθέτοντας ότι "τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% θα έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη, χωρίς καμία αμφιβολία".

Πηγή: Bloomberg

(Φωτό: AP Images / Cliff Owen)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Ζήτησα να μείνει το ΔΝΤ, αλλά με ελάφρυνση χρέους

SHARE:

24Media Network