Brussels Group ξανά σε αναζήτηση συμφωνίας

Brussels Group ξανά σε αναζήτηση συμφωνίας

Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες μέχρι να συμφωνήσουν επί της αρχής για τα ανοιχτά θέματα, στα πρότυπα του Brussels Group που είχε πραγματοποιηθεί και το 2015

Brussels Group ξανά δύο χρόνια μετά τις δραματικές διαπραγματεύσεις του 2015 με στόχο την αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας για το εργασιακό το ασφαλιστικό και τις αλλαγές στην φορολογία ήταν η απόφαση του Eurogroup.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφασίστηκε να παραμείνουν στις Βρυξέλλες ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου μέχρι να συμφωνήσουν επί της αρχής για τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης όπως το εργασιακό το ασφαλιστικό και τα θέματα φορολογίας.

“Όλοι αναγνώρισαν τη πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τις συνομιλίες που έχουμε στην Αθήνα” είπε στην δήλωση του υπουργός οικονομικών για να προσθέσει ότι για τα ανοιχτά θέματα θα παραμείνει όλη η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες με στόχο την συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 7ης Απριλίου στην Βαλέτα της Μάλτας.

Σύμφωνα με μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ο στόχος της παραμονής της αποστολής στις Βρυξέλλες είναι να υπάρξουν συγκλίσεις σε επίπεδο κορυφής στα μεγάλα ανοιχτά θέματα. Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχουν από πλευράς ESM ο κ. Ρέγκλινκ, από πλευράς Κομισιόν ο Γενικός Διευθυντής για μακροοικονομικά κ. Μ Μπούτι, από πλευράς ΔΝΤ ο κ. Π .Τόμσεν.

Στόχος είναι να επανέλθουν οι θεσμοί – με την ίδια σύνθεση- σε διαπραγμάτευση την Πέμπτη (καθώς αύριο για διαφορετικούς λόγους κάποιοι εκ αυτών πρέπει να βρίσκονται σε άλλα κράτη) με στόχο την μέγιστη δυνατή σύγκλιση ειδικά στα δύο μεγάλα μέτωπα, το εργασιακό και στο ασφαλιστικό.

Στο πεδίο του ασφαλιστικού το ζήτημα είναι η άμεση περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2020 που ζητούν οι θεσμοί και η στατική εφαρμογή του μέτρου που ζητά η Αθήνα. Στο πεδίο του εργασιακού το μεγαλύτερο μέτωπο παραμένει με το ΔΝΤ.

Η συζήτηση αφορά στο τι μπορούμε να δώσουμε και τι θα μας δώσουν» ανέφεραν στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας».

Αβέβαιη η συμφωνία και στις 7 Απριλίου

«Έγινε πολλή δουλειά αλλά κάποια θέματα-κλειδιά παραμένουν ανοικτά «Τόνισε μετά την συνεδρίαση του Eurogroup ο πρόεδρος του Eurogroup Κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα καταλήξουμε σε τελική συμφωνία ότι θα έχουμε συμφωνία ως το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου. «Πρόθεση όλων να γίνει ότι είναι δυνατό, συμπλήρωσε».

Απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι πλέον οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα « μεγάλα» θέματα όπως είπε όπως το εργασιακό το ασφαλιστικό και κάποια φορολογικά θέματα αλλά απέφυγε να απαντήσεις αν και πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα .

O κ . Ντάισελμπλουμ «κάλυψε» την Ελληνική Κυβέρνηση σε ερώτηση για το αν ανοιχτά θέματα με την Ελλάδα είναι θέμα έλλειψης πολιτικής βούλησης. «Δεν έχω την αίσθηση της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Η Ελλάδα είχε πέρσι τρία τρίμηνα με θετική ανάπτυξη και όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την πρόοδο. Φυσικά και η ελληνική πλευρά» απάντησε.

Επέμεινε πάντως απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες «Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τελικές προθεσμίες» είπε επαναλαμβάνοντας ότι οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν με όλους τους εκπροσώπους των θεσμών (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) αλλά και η ελληνική αποστολή να παραμένουν στις Βρυξέλλες μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία.

Σε ότι αφορά την συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ελάφρυνση του χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι αυτά θα συζητηθούν όταν Ελλάδα και θεσμοί φτάσουν σε τεχνική συμφωνία.

Ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στα εμπόδια που παραμένουν στον τομέα των συντάξεων και του εργασιακού και τόνισε την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι όλοι εργάζονται για να έχει διαθέσιμα η Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζεται πριν τις λήξεις των ομολόγων του Ιουλίου.

Σε ερώτηση σχετικά με το δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα για την χρηματοδότηση ενεργών δράσεων απασχόλησης τόνισε ότι δεν συζητήθηκε στην σημερινή συνεδρίαση.

Πηγή φωτογραφίας: AP/Thierry Monasse

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα