Χαλάρωση της λιτότητας με “γερμανική” σφραγίδα – Τι αναφέρει στην “The Telegraph” ο Χρ. Σταϊκούρας

Χαλάρωση της λιτότητας με “γερμανική” σφραγίδα – Τι αναφέρει στην “The Telegraph” ο Χρ. Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας eurokinissi

Το νέο εγχειρίδιο κανόνων για το χρέος της ΕΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών πρέπει να ενθαρρύνει το δανεισμό για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής.

Η Ελλάδα θέτει επί τάπητος το ζήτημα της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κανόνων για το χρέος με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του, χτες, στη μεγάλη Βρετανική εφημερίδα “The Telegraph” ποντάροντας παράλληλα και στο ρόλο της νέας κυβέρνησης στη Γερμανίας. Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, εφόσον υπάρξει μια αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα διευκολυνθεί η προσέλκυση ενός κύματος πράσινων επενδύσεων.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, το νέο εγχειρίδιο κανόνων για το χρέος της ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει το δανεισμό για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής και προειδοποίησε ότι η αποτυχία μιας προσπάθειας για αλλαγές στο Σύμφωνο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, η εφημερίδα ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος ηγείται της οικονομικής πολιτικής για την πιο υπερχρεωμένη χώρα της ΕΕ, έχει ενθαρρυνθεί από τον νέο συνασπισμό στη Γερμανία εκτιμώντας ότι υπάρχει «περιθώριο ελιγμών» καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για μια έντονη συζήτηση για τους κανονισμούς φέτος.

Στη συνέντευξή του στην The Telegraph, ο κ. Σταϊκούρας παράλληλα τόνισε ότι οι κανόνες για το χρέος πρέπει να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σύνεση αλλά και να επιτρέπουν «ρεαλιστικούς» στόχους μείωσης του χρέους μαζί με εξαιρέσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις, όπως οι πράσινες δαπάνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα μια τέτοια παρέμβαση είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό βορρά , όπου οι ψηφοφόροι και οι πολιτικοί φοβούνται εδώ και καιρό ότι θα αναγκαστούν να χρηματοδοτήσουν ριψοκίνδυνες δαπάνες από τα νότια έθνη.

Παράλληλα η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι ήδη η πιο χρεωμένη χώρα της ΕΕ με την πανδημία να ωθεί το δημόσιο χρέος της πάνω από το 200% του ΑΕΠ – υπερδιπλάσιο από το επίπεδο στη Γερμανία – και χρειάστηκε μια σειρά από προγράμματα διάσωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης που σχεδόν διέλυσε το μπλοκ.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας, που όπως τονίζεται είναι πρώην αναλυτής στην Τράπεζα της Αγγλίας, δήλωσε: «Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις, παίρνοντας τα διδάγματα από την πανδημία και την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

«Πρέπει να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και αξιοπιστία αλλά σε ρεαλιστική βάση χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη. Η μείωση του χρέους θα πρέπει να είναι σταδιακή, διαρκής και ρεαλιστική, με μεγαλύτερη αίσθηση εθνικής ιδιοκτησίας».

Πολλές χώρες, τονίζει η The Telegraph, στη νότια Ευρώπη έχουν παραπονεθεί ότι οι τρέχοντες κανόνες – που περιορίζουν το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και αποτρέπουν ελλείμματα υψηλότερα από 3% – δεν τους επιτρέπουν να επενδύσουν για να τονώσουν την ανάπτυξη και να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων. Οι κανόνες για το χρέος στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουν ανασταλεί έως το 2023 λόγω της πανδημίας.

Πολλές νότιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, πιστεύουν ότι η επαναφορά τους δεν είναι εφικτή μετά την αύξηση του δημόσιου χρέους και την ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις για την κλιματική μετάβαση.

Ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνει η εφημερίδα, έχει ενθαρρυνθεί από τα αρχικά σημάδια από τη νέα γερμανική κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, η οποία θα είναι βασικός μεσολαβητής ισχύος στις συνομιλίες. «Σύμφωνα με τη δήλωση του συνασπισμού που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γερμανία, φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο ελιγμών σχετικά με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες» σημείωσε στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως τονίζεται από το συντάκτη η πανδημία αναστέλλει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με την παραγωγή να είναι ακόμα πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν από την κρίση χρέους, αν και το ΑΕΠ ανέκαμψε ισχυρά από την πανδημία το 2021.

Ο κ. Σταϊκούρας, πάντως, αναμένει «υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη» από το 2022 καθώς οι μεταρρυθμίσεις του υπέρ των επιχειρήσεων αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και να προσελκύουν ξένες επενδύσεις.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν έως και 16% τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με μέσο όρο μόνο 5% για τις χώρες μέλη.

«Τα επόμενα δύο χρόνια φαίνεται ότι θα καταφέρουμε να κλείσουμε σημαντικά το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία.

«Έχουμε ήδη προσελκύσει σημαντικά παγκόσμια ονόματα όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η Deloitte και η Volkswagen» τόνισε στη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα