Χανς Βέρνερ Ζιν: Αφερέγγυα η Ελλάδα. Πρέπει να φύγει προσωρινά από το ευρώ

A man walks past a sculpture of Greece's old one-drachma coin in central Athens, on Friday, Feb. 20, 2015. Greece and its European creditors are converging on Brussels to try to bridge major differences over Athens' request for a six-month loan extension to help pay off massive debts. The meeting on Friday is the third among finance ministers from the 19-nation eurozone in just over a week. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
A man walks past a sculpture of Greece's old one-drachma coin in central Athens, on Friday, Feb. 20, 2015. Greece and its European creditors are converging on Brussels to try to bridge major differences over Athens' request for a six-month loan extension to help pay off massive debts. The meeting on Friday is the third among finance ministers from the 19-nation eurozone in just over a week. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo τάσσεται υπέρ μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, παρομοιάζοντας τη χώρα μας με μια χρεοκοπημένη επιχείρηση

«Είναι ώρα για ένα μεγάλο κούρεμα (χρέους) και πιο ριζοσπαστικά μέτρα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα», δήλωσε σήμερα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του θα έπρεπε να επιτραπεί στην Ελλάδα να βγει προσωρινά από την ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα… και καθυστερούσε την διαδικασία της κήρυξης χρεοκοπίας, κάτι το οποίο θα ήταν παράνομο στην περίπτωση μιας ιδιωτικής επιχείρησης» δήλωσε ο Ζιν σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου.

Ο Ζιν, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς με ποιο τρόπο θα μπορούσε η χώρα να επιλύσει τα προβλήματά της, αν παραμείνει εντός της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι μια έξοδος δεν είναι απαραίτητο να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

«Δεν είναι καλύτερο να έχουμε ένα πιο ευέλικτο ευρώ, από το οποίο να μπορεί κάποιος να φύγει προσωρινά και να επιστρέψει αργότερα με υποτιμημένο νόμισμα, αντί να προσπαθούμε να επιβάλλουμε εσωτερική υποτίμηση;» διερωτήθηκε. «Αυτή είναι συνταγή για να μεγιστοποιηθεί η ανεργία και η αναταραχή», πρόσθεσε.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, υπογράμμισε από την πλευρά του τη σημασία της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης.

«Από τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εργαζόμαστε θεωρώντας ότι το καλύτερο σενάριο είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης», δήλωσε σήμερα στο CNBC ο Ντομπρόβσκις. «Αυτό θα επέτρεπε μια στροφή στην ελληνική οικονομία καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

«Εάν γίνει μια προσπάθεια αποκατάστασης της σταθερότητας, η Ελλάδα θα μπορέσει γρήγορα να επιστρέψει την ανάπτυξη» τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

SHARE:

24Media Network