Χιλιόμετρα χωρίζουν Ελλάδα - δανειστές μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup

Extraordinary Eurogroup in Brussels, on Feb. 11, 2015 /  Eurogroup  ,  11 , 2015
Extraordinary Eurogroup in Brussels, on Feb. 11, 2015 / Eurogroup , 11 , 2015 THE COUNCIL OF THE EUROPEAN UNIO

Μηδενικές οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής. Κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει έκθεση προόδου προς αξιολόγηση. Μεγάλη διάσταση απόψεων σε ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ

Βαριά εξακολουθεί να πέφτει η σκιά της αβεβαιότητας στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, μια μόλις ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής.

Παρά το γεγονός πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων έχουν κορυφωθεί, με εμφανή τα σημάδια προόδου, η ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας είναι μηδενική.

Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους σε δύο μείζονα ζητήματα - στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά - δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα και μεγαλώνει την απόσταση που πρέπει να διανυθεί για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι εταίροι επιμένουν να αξιώνουν νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ενώ μεγάλη διάσταση εντοπίζεται και σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό.

Μεγάλο παραμένει το χάσμα και σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, με τις πιέσεις των δανειστών για αυξήσεις να παραμένουν αμείωτες, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει τόσες μέρες εντατικών διαβουλεύσεων.

Παρά τις δηλώσεις περί προόδου των τελευταίων 24ώρων, η χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group περιορίστηκε... σε απλή καταγραφή των θέσεων και αποτίμηση της κατάστασης.

Έτσι φτάνουμε στο σήμερα... μια μόλις μέρα πριν το Eurogroup και με τη συμφωνία να απέχει χιλιόμετρα!

Ενδεικτική της αβεβαιότητας που πλαισιώνει την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι η χθεσινή δήλωση - βόμβα του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκου Θεοχαράκη - που μετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα - πως μόνο με πολιτική απόφαση δύναται να υπάρξει συμφωνία.

Στο ίδιο δραματικό κλίμα κινήθηκε και το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, σε ομογενείς της Αυστραλίας, μέσω του οποίου χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση... «πραξικόπημα» όχι με «τανκς» αλλά μέσω τραπεζών.         

Κατά τις πληροφορίες, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι αρχικά είχε διαφανεί, αφού χθες ξαφνικά οι δανειστές επιχείρησαν να ανοίξουν εκ νέου το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015.

Η κίνηση αυτή εξέπληξε αρνητικά την ελληνική πλευρά, αφού είχε μείνει στη συμφωνία του σαββατοκύριακου περί σύγκλισης θέσεων για πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ για το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, οι Ευρωπαίοι επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική πλευρά για τη μη επίτευξη συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας ελλιπή τα στοιχεία που παρουσιάζει η Αθήνα...

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει και το εάν θα υπάρξει τελικώς ή όχι έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας προς αξιολόγηση στο Eurogroup της Λετονίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ένα: Ο δρόμος μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαΐου θα είναι μακρύς και δύσκολος...

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup, Κυβέρνηση
SHARE:

24Media Network