Χωρίς οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα το Eurogroup

Χωρίς οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα το Eurogroup
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συμμετέχει στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) ** Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. Να αναφέρεται ως πηγή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ** Eurokinissi

Την εκτίμηση πως δεν περιμένουν τελική απόφαση στο σημερινό Eurogroup εξέφρασαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Όλα τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες μετά από την συμφωνία στο παρά πέντε των πολιτικών αρχηγών

“Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις μέσω της νομοθεσίας προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για τις δεσμεύσεις της”, είπε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, τονίζοντας πως η συμφωνία είναι σημαντική για την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των 17 χωρών μελών του ευρώ, εκτίμησε πως το σημερινό Eurogroup δε θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, άποψη που συμμερίστηκε και ο Γερμανός υπουργός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα σε βάθος οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που σημειώθηκε στην Αθήνα”, είπε ο Γιούνκερ ενώ από την πλευρά του ο Σόιμπλε δήλωσε πως “δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα στο τέλος του Eurogroup, δεν είμαστε ακόμη εκεί”.

“Κάτι τέτοιο δεν είναι καταστροφικό”, τόνισε ωστόσο ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε ως πολύ  ενθαρρυντική τη συμφωνία των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών.

“Υπάρχουν προφανώς κάποια πολύ ενθαρρυντικά νέα από την Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση μίας πολύ δύσκολης δουλειάς, πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη”, δήλωσε ενώ πρόσθεσε ότι “μένει να γίνουν ακόμη πολλά”.

“Μετά από μία μακρά και σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης, έχουμε τελικά μια staff level agreement με την τρόικα για ένα νέο, ισχυρό και αξιόπιστο πρόγραμμα. Έχουμε επίσης συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές στις βασικές παραμέτρους του PSI. Τώρα, χρειαζόμαστε την πολιτική στήριξη του Eurogroup για το τελικό βήμα”, δήλωσε τέλος προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τι θα συζητηθεί

Πρώτο θέμα στο αποψινό κρίσιμο Eurogroup θα είναι η συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης και οι δεσμεύσεις των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα και μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να έχουν στα χέρια τους επικαιροποιημένη περίληψη της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με βάση την οποία θα συζητήσουν το χάσμα στη χρηματοδότηση του νέου πακέτου, που υπολογίζεται σε περίπου 15 δισ.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να αποφασίσουν πώς και πότε θα δοθούν τα 30 δισ. στους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή των παλιών ελληνικών ομολόγων με νέα.

Στην ουσία θα συζητηθεί το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και η συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές για την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τέλος, αναμένεται να συζητηθεί και η γερμανογαλλική ιδέα περί δημιουργίας δεσμευμένου λογαριασμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα