Κατατίθεται ο προϋπολογισμός. Χωρίς συμφωνία αποχωρεί η τρόικα

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικα την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013, στο υπ. Οικονομικών. 
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μείωση των συντάξεων στα ευγενή ταμεία και μια σειρά άλλων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Στο στιγμιότυπο ο Πολ Τόμσεν εξέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών μετά το τέλος της συνάντησης
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικα την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013, στο υπ. Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μείωση των συντάξεων στα ευγενή ταμεία και μια σειρά άλλων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Στο στιγμιότυπο ο Πολ Τόμσεν εξέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών μετά το τέλος της συνάντησης (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Με πολύ σημαντικά θέματα ανοικτά, αποχωρεί η τρόικα από την Ελλάδα. Πού υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Την Πέμπτη η κατάθεση του προϋπολογισμού

Με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού την Πέμπτη και την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, ολοκληρώνεται ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων, χωρίς, όμως, να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία στα ανοικτά μέτωπα και κυρίως στο δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στον προϋπολογισμό, θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για εφέτος άνω των 700 εκατ. ευρώ, αντί των 344 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο)

Πάντως, κατά τον ίδιο παράγοντα, μετά και τις διαπραγματεύσεις της Τετάρτης, "το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα, καθώς η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και δεν ζητεί μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων".

Όσον αφορά δε στην επίτευξη τελικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι "δεν είμαι 100% σίγουρος για συμφωνία, όμως έχουμε έρθει πιο κοντά".

"Κείμενο με λογική" ο προϋπολογισμός

Ειδικά για τον προϋπολογισμό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών "αποδέχονται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα κείμενο που έχει λογική".

Χαρακτηριστικά, πάντως, ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι "το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά", αν και έσπευσε να επισημάνει ότι "επί αυτής της κυβέρνησης, όμως, δεν έχει αλλάξει ποτέ".

Στις 250 σελίδες του νέου προϋπολογισμού θα υπάρχουν, κατά τον ίδιο παράγοντα, "συγκεκριμένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα ποσά που προσδοκώνται να εισπραχθούν από αυτές".

Με τις περισσότερες, πάντως, από τις παρεμβάσεις να οριστικοποιούνται ή και να τροποποιούνται, εάν απαιτηθεί, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το οποίο θα συμφωνηθεί με την τρόικα και θα ακολουθήσει τον προϋπολογισμό.

Παραμένει η διαφωνία για το χρηματοδοτικό κενό

Για τη βραδινή συνάντηση της Τετάρτης, του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι "έγινε περισσότερο πολιτική κουβέντα. Η συζήτηση ήταν σύντομη και σε επίπεδο αρχών, με στόχο να είμαστε έτοιμοι στις 9 Δεκεμβρίου, στόχο που θέτουν και οι δύο πλευρές".

Ενώ, για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από το υπουργείο Οικονομικών σε 1,3 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι "το συζητήσαμε το πολύ μισό λεπτό".

Ένα στίγμα για τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές, είχε δώσει νωρίτερα άλλο στέλεχος του υπουργείου. Κατ' αυτόν, η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι η επιπλέον θετική επίδραση το 2014 από την ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα αποδέχεται όφελος μόνον 100-120 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι τα πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα ανέλθουν το επόμενο έτος σε 380 εκατ. ευρώ, αλλά η τρόικα αποδέχεται μόνον τα 350 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρεί για την «εμβόλιμη» συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο, κατά το υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν θα παραστούν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι, εκτός απροόπτου, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χωρίς πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς- Νέα συνάντηση Στουρνάρα- τρόικας το απόγευμα

SHARE:

24Media Network