Δεν θα προστεθεί κανένας φόρος πέραν των συμφωνηθέντων λέει το υπουργείο Οικονομικών

Euclid Tsakalotos at Maximos Mansion, Athens , on August 18, 2015 /      , ,  18 , 2015
Euclid Tsakalotos at Maximos Mansion, Athens , on August 18, 2015 / , , 18 , 2015 SOOC

Απάντηση στις πληροφορίες που διέρρευσαν και θέλουν την επιβολή πρόσθετων μέτρων λόγω δημοσιονομικής τρύπας 4.1 δις επιχειρεί να δώσει με ανακοίνωσή του το υπουργείο που αναφέρει πως δεν πρόκειται να προστεθούν φόροι και επιβαρύνσεις

Η διαπίστωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που σημειώνει υστέρηση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.1 δις, σε συνδυασμό με τις πιέσεις των δανειστών ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη το τρέχον έτος, οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο για επιπλέον μέτρα σε φόρους και επιβαρύνσεις, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί στο μνημόνιο τρία. Το ενδεχόμενο αυτό επιχειρεί τώρα να διαψεύσει το υπουργείο οικονομικών με σχετική ανακοίνωση.

Όπως σημειώνει, οι όποιες αλλαγές προκύψουν το επόμενο διάστημα, θα είναι πάντα σε καθορισμένο πλαίσιο, όπως αυτό έχει ψηφιστεί στα προαπαιτούμενα και το τρίτο μνημόνιο, ενώ κανένας φόρος ή επιβάρυνση δεν αναμένεται να προστεθεί. Επιπλέον από το υπουργείο τονίζουν πως πολλές από τις διατάξεις αυτές, όπως η διαγραφή ληξιπρόθεσμων και η μείωση επιτοκίων, βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση.

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Με αφορμή δημοσιεύματα, για θέματα φορολογικής πολιτικής και για τη διασφάλιση της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι:

1.Το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1015-1019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση κλπ.

2.Πολλές από αυτές τις διατάξεις είναι σε θετική κατεύθυνση (π.χ. διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση επιτοκίων σε ορισμένες ρυθμίσεις χρεών κλπ.) και δεν ανταποκρίνονται στην προπαγάνδα της καταστροφολογίας και του μηδενισμού που επενδύουν (προεκλογικά αλλά και τώρα) ορισμένοι.

3.Στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, προβλέπονται πολλές δράσεις (π.χ. περιουσιολόγιο) οι οποίες μαζί με άλλες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, θα δώσουν πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο.

4.Παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στον τομέα της φορολογίας, θα αλλάξουν ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση στη φορολογία του εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και σε πολλούς άλλους τομείς.

5.Το Υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευαισθησία, στα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα και με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συμφωνίας. Όσοι διαφωνούν, ας καταλάβουν επιτέλους την ετυμηγορία των πολιτών στις 20.9.15 και ας προσαρμόσουν επιτέλους την πολιτική τους στα νέα δεδομένα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μνημόνιο 3
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προϋπολογισμός 2015: Κίνδυνος λήψης νέων μέτρων λόγω τρύπας 4,1 δισ. στα έσοδα

SHARE:

24Media Network