ΔΕΘ: Τελικό “ζύγισμα”στις οικονομικές εξαγγελίες – Έμφαση σε μεταρρυθμίσεις και στη “μάχη” κατά της φοροδιαφυγής

ΔΕΘ: Τελικό “ζύγισμα”στις οικονομικές εξαγγελίες – Έμφαση σε μεταρρυθμίσεις και στη “μάχη” κατά της φοροδιαφυγής
Στιγμιότυπο από τη ΔΕΘ 2023 Eurokinissi

Στο φόντο των καταστροφικών πλημμυρών το οικονομικό επιτελείο κοστολογεί εξαγγελίες και προχωρά στην τελική στάθμιση μέτρων και εξαγγελιών.

Αλλαγή ρότας έχει φέρει η βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία, η διαχείριση της οποίας αποτελεί πλέον εκ των βασικών προτεραιοτήτων στην οικονομική πολιτική.

Ουσιαστικά, η ανάγκη για ανάταξη των περιοχών βάζει σε νέα βάση τις σχεδιαζόμενες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, όπου είναι ξεκάθαρο, ότι οι όποιες παροχές “ψαλιδίζονται, δίνοντας χώρο σε μια σειρά από νέες δράσεις που ενέχουν επιβαρύνσεις, όπως το “πλημμυρόσημο”, με την επιβολή μιας νέας ειδικής εισφοράς από το 2024, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Με το κόστος, βέβαια, των ζημιών να παραμένει “θολό”, καθώς ακόμη τα νερά εμποδίζουν την τελική αποτίμηση, οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν, ενέχοντας ένα υψηλό δείκτη πιθανών προσαρμογών. Βέβαια, το μόνο που δε “ζυγίζεται” είναι η πιστή προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς, βέβαια, εκκρεμούν και οι αξιολογήσεις για την συνάντηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Γι΄αυτό και πέρα από τα πιθανά μέτρα στήριξης και ανάταξης αναμένεται να δοθεί έμφαση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα, με ζητήματα, όπως οι δομές για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών ή η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να είναι κεντρικά.

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις

Έτσι, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για αναδόμηση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν σημαντικό, αν όχι κεντρικό ρόλο. Παράλληλα, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τη δημιουργία του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής, προβλέπεται να μπει σε τροχιά μια αναβάθμιση λειτουργιών, ώστε να δοθεί μήνυμα στην κοινωνία ότι το “πάθημα έγινε μάθημα”.

Παράλληλα, άκρως σημαντική είναι και η ατζέντα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που πλέον, λόγω της άμεσης ανάγκης αναζήτησης εσόδων, λαμβάνει χαρακτήρα επείγουσας δράσης. Βέβαια, η κυβέρνηση, ήδη, από τις Προγραμματικές Δηλώσεις, με τα πρώτα νομοσχέδια που πέρασαν από τη Βουλή και πριν τις καταστροφές, που έχουν προσθέσει δυσβάστακτα βάρη, έχει προτάξει τη στρατηγική για επούλωση, μιας από τις βασικές “πληγές” του δημόσιου ταμείου, που δεν είναι άλλη από την απώλεια φορολογικών εσόδων.

Σε συνέχεια της ήδη χαραγμένης πορείας ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει από βήματος ΔΕΘ, έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με βασικούς άξονες και μέτρα, τα οποία πρόκειται να νομοθετηθούν έως τα τέλη του 2023.

Προάγγελος της όλης αυτής πολιτικής στόχευσης ήταν και η ομιλία, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στη Βουλή για το νομοσχέδιο αναφορικά με τις ψηφιακές πλατφόρμες. “Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι σημαία μας” τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι: “Θα προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέτρα και ψηφιακά εργαλεία, τα οποία θα ακούσετε το Σάββατο στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, και όχι με ευχολόγια. Αποτελεί και δική μου προσωπική πρόκληση και αυτήν την τετραετία θα είναι η βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Θέλω να το ακούσουν πρωτίστως όσοι φοροδιαφεύγουν ότι εννοούμε απολύτως όλα όσα λέμε: Τα ψηφιακά εργαλεία δεν είναι δεξιά, αριστερά ή κεντρώα, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα και σε λίγους μήνες, όχι σε πέντε τέρμινα, θα έχουμε να δείξουμε πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, η οποία ήδη το καλοκαίρι κινήθηκε με συγκεκριμένους ελέγχους και περισσότερους ελέγχους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο στόχος

Συμπλήρωσε, δε, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ολοκληρωθεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τους πρώτους μήνες του 20224,που αποτελεί τη ναυαρχίδα των ρυθμίσεων όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Πρόθεση, ουσιαστικά της κυβέρνησης, είναι να “κουρευτεί” το ποσοστό απωλειών εσόδων, που φτάνει το 50%, δηλαδή, 4 έως 5 δις ετησίως κατά μέσο όρο. Σε αυτό το πλαίσιο, με τεχνογνωσία, που υπάρχει διεθνώς, προωθούνται μια σειρά από αλλαγές.

Μέτρα

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τις δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών, την επιτάχυνση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, την επανεξέταση των κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, και την πλήρη ενεργοποίηση ψηφιακών εργαλείων και της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, διακίνησης “μαύρου χρήματος” και φοροκλοπής.

Δράσεις στήριξης και πόροι

Πέρα από δυνητικά έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και η σύνδεση της τελευταίας με την ανάγκη υιοθέτησης νέων συμπεριφορικών μοντέλων, αναγκαίων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θα περιλαμβάνουν εκτεταμένη αναφορά στο “πακέτο” των 2,25 δισ. ευρώ των κονδυλίων από τα κοινοτικά ταμεία, αλλά και συνολικά στους διαθέσιμους πόρους που θα στηρίξουν το Ειδικό Ταμείο Αποκατάστασης, που “γεννιέται” για την ταχεία επούλωση των “πληγών” του Daniel.

Αναλυτικά, στο Ταμείο θα μπουν χρήματα:

1. Από την επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους από το 2024, που όπως επιβεβαίωσε, χθες, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης θα υπάρξει “για την αύξηση των πόρων φυσικών καταστροφών δίκαια κατανεμημένο” με το βάρος να πηγαίνει, κύρια, σε μεγάλες επιχειρήσεις π.χ. από τους κλάδους της ενέργειας, όπου ήδη εκκρεμούν υποχρεώσεις, όπως, η αποπληρωμή των ειδικών φόρων για τα υπερκέρδη του κλάδου προμήθειας.

2. Περίπου 450 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ των κονδυλίων του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που βρίσκεται σε τροχιά κατάθεσης.

3. Οι δωρεές φορολογουμένων, επιχειρήσεων και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στόχος είναι στον πράσινο «κουμπαρά» να μπουν άμεσα τουλάχιστον 200- 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά θα δοθούν εθελοντικά από εφοπλιστές και τραπεζίτες. Να σημειωθεί ότι σε αυτό το ταμείο θα κατευθυνθούν τα 50 εκατ. ευρώ της εθελοντικής συνεισφοράς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Αναπόφευκτα, πάντως, στο μέτωπο των παροχών οι υποσχέσεις για το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους μετατίθενται για τον Ιανουάριο του 2024 ενώ, παρά το κύμα ακρίβειας, απομακρύνεται η χρονική επέκταση του market pass, η αύξηση των κονδυλίων για το επίδομα θέρμανσης και οι νέες επιδοτήσεις στην αντλία λόγω της νέας κούρσας των τιμών στα καύσιμα, που ήδη κάνουν “ράλι”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα