Διαπραγματευτικό θρίλερ χωρίς τέλος

Διαπραγματευτικό θρίλερ χωρίς τέλος
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Αναζητείται συμφωνία για πρώτη κατοικία και κόκκινα δάνεια. Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις καθώς ο χρόνος τελειώνει αύριο Τρίτη. Νέα συνάντηση Τσακαλώτου, Σταθάκη με δανειστές στις 14:00 μετά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις της Κυριακής που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα

Χωρίς οριστική συμφωνία και με δύο σοβαρά εκκρεμή ζητήματα ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών κι ενώ λήγει αύριο Τρίτη η νέα προθεσμία που έλαβε η Αθήνα.

Οι διαβουλεύσεις – θρίλερ για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ολοκληρώθηκαν στις 5 τα ξημερώματα, μετά από 17 ολόκληρες ώρες διαπραγμάτευσης και την ελληνική πλευρά να διαμηνύει πως “σημειώθηκε πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα”.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα, με το οικονομικό επιτελείο να ανανεώνει το ραντεβού του με τους δανειστές για τις 14:00 το μεσημέρι κι ενώ μέχρι αύριο πρέπει να υπάρξει συμφωνία, ώστε να συνεδριάσει το Euro Working Group για να την εγκρίνει.

Κατά τις πληροφορίες, δύο είναι οι μεγάλες εκκρεμότητες που στερούν από την Αθήνα την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί είναι αφενός τα κριτήρια προστασίας της κύριας κατοικίας της μεσαίας τάξης από τους πλειστηριασμούς και αφετέρου η διαδικασία πώλησης των κόκκινων δανείων.

Πρώτη κατοικία

Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, Αθήνα και θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει για την προστασία του 25% της πρώτης κατοικίας των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων. Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατεύεται έως και το 60% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, ώστε το δίχτυ προστασίας να επεκταθεί από τους πιο αδύναμους και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

“Ψάχνουμε τα κριτήρια εκείνα που θα αποκλείουν τους κακοπληρωτές”, τόνισε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Τι ζητά η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά τον “νόμο Κατσέλη” και τα επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως αποκαλύπτουν:

– Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.

– Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.

– Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

– Θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.

– Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον “νόμο Κατσέλη” που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

Κόκκινα δάνεια

Το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων έχει καταστεί το νέο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης.

Οι δανειστές πιέζουν για την πώλησή τους σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια (distressed funds), με πολύ χαλαρά μάλιστα κριτήρια. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει βέτο στην πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, συζητώντας μόνο το ενδεχόμενο πώλησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα