Διασύνδεση ΑΑΔΕ – ΓΕΜΗ και myDATA: Τα νέα “έξυπνα” εργαλεία στη μάχη για τη φοροδιαφυγή και τον χαμένο ΦΠΑ

Διασύνδεση ΑΑΔΕ – ΓΕΜΗ και myDATA: Τα νέα “έξυπνα” εργαλεία στη μάχη για τη φοροδιαφυγή και τον χαμένο ΦΠΑ
Γραφεία ΑΑΔΕ INTIME NEWS

Η χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω του myDATΑ, αλλά και η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το ΓΕΜΗ φέρνουν νέα δεδομένα στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Νέα «έξυπνα» εργαλεία έχει πλέον στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση στην προσπάθειά της να περιορίσει τα φαινόμενα φοροκλοπής και φοροδιαφυγής. Πιο συγκεκριμένα η διαλειτουργικότητα των συστημάτων και η αξιοποίηση των δεδομένων που συσσωρεύονται στις κρατικές πλατφόρμες, μαζί με την υποχρεωτική τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω του myDATA προσφέρουν στην ΑΑΔΕ την ευκαιρία να έχουν σε πραγματικό χρόνο την πλήρη εικόνα για τις συναλλαγές αλλά και την πορεία κάθε επιχείρησης.

Στην κατεύθυνση αυτή ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η ηλεκτρονική διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), που πλέον δίνει την ευκαιρία της άμεσης πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης σε όλα τα στοιχεία μεταβολών της κάθε επιχείρησης, από την έναρξη των εργασιών της και τις φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι και τις μετοχικές αλλαγές.

Το ΓΕΜΗ

Με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ έχει πλήρη εικόνα για τις διοικητικές μεταβολές της επιχείρησης αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων όπως:

  • Τυχόν μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων από επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα σύνηθες «παράπτωμα» στο οποίο κατ’ εξακολούθηση πολλές επιχειρήσεις υποπίπτουν. Είναι, δε, χαρακτηριστικό, ότι η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, αν και είχαν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ.
  • Παραποίηση στοιχείων για τα κέρδη και τα έσοδα για μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και μη απόδοση του ΦΠΑ.
  • Περιπτώσεις με «μαϊμού» που «αξιοποιούνται» σε απάτες για υπεξαίρεση ΦΠΑ. Ουσιαστικά χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για έκδοση τιμολογίων, ώστε να υπεξαιρεθεί ΦΠΑ.
  • Διασταύρωση στοιχείων για φυσικά πρόσωπα που αν και έχουν σημαντική οικονομική επιφάνεια μετέχουν σε σχήματα που «φεσώνουν» την εφορία. Πλέον με τη διασταύρωση στοιχείων με το ΓΕΜΗ θα μπορεί στην συνέχεια μέσω του συστήματος Eispraxis να ενεργοποιούνται διαδικασίες αναγκαστικών πληρωμών (κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) για όσους εμφανίζονται «να έχουν και να κατέχουν» αλλά να μην πληρώνουν.

Το myDATA

Παράλληλα η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία δίνει σε πραγματικό χρόνο την άμεση εικόνα για τους τζίρους και ειδικά το ΦΠΑ κάθε επιχείρησης. Έτσι, με την ηλεκτρονική τιμολόγηση «στήνεται» ένα τείχος για την αποτροπή του φαινομένου των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, που αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» φοροδιαφυγής και φοροκλοπής ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα, επιχειρήσεις από περισσότερους από 500 επαγγελματικούς κλάδους έχουν γραφτεί στην σχετική πλατφόρμα, ενώ καθημερινά ολοένα και περισσότερες εγγράφονται για να κάνουν χρήση της υπηρεσίας, που άλλωστε καθίσταται, πλέον, υποχρεωτική. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ήδη εκδοθεί και διαβιβαστεί στο myDATA, περισσότερα από 100 εκατ. τιμολόγια και αποδείξεις, που αντιστοιχούν σε τζίρο 45 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα