Διευθύντρια στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου η Ειρήνη Οράτη

Διευθύντρια στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου η Ειρήνη Οράτη
© ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ειρήνη Οράτη θα συνδράμει αποφασιστικά στην ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου  και ειδικότερα στον τομέα των Τεχνών όπου το Ίδρυμα έχει ήδη σημαντική παρουσία από την ίδρυσή του το 1979 έως σήμερα.

Από τις αρχές του έτους, η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη ανέλαβε τη θέση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Με πλούσια προηγούμενη εμπειρία, συγκεκριμένα ως επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και επί σειρά ετών της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank, θα συνδράμει αποφασιστικά στην ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, και ειδικότερα στον τομέα των Τεχνών, όπου το Ίδρυμα έχει ήδη σημαντική παρουσία από την ίδρυσή του το 1979 έως σήμερα.

ADVERTISING

H Ειρήνη Οράτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (1974-1978). Ειδικεύτηκε στην ευρωπαϊκή χαρακτική στη Staatliche Graphische Sammlung του Μονάχου (1985-1986).

Από το 1980 έως το 1994 εργάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, ως επιμελήτρια του Τμήματος Χαρακτικών και Σχεδίων και ως υπεύθυνη της βιβλιοθήκης. Στο διάστημα αυτό επιμελήθηκε και οργάνωσε όλες τις εκθέσεις του Τμήματος Χαρακτικής (ατομικές ή αναδρομικές σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, θεματικές ή ομαδικές με έργα από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό, εκθέσεις φωτογραφίας και γραφικών τεχνών, παρουσίαση συλλογών, κ. ά.). Συμμετείχε επίσης και στην οργάνωση άλλων εκθέσεων της Εθνικής Πινακοθήκης, σε συνεργασία με φορείς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και με ευρωπαϊκά μουσεία.

Το 1994 εργάστηκε στον οίκο δημοπρασιών Christie’s Hellas και το 1995 έγινε επιμελήτρια της Συλλογής Χαρακτικών και Σχεδίων της Ιονικής Τράπεζας. Από το 1999 είναι επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank. Από αυτή τη θέση έχει οργανώσει είκοσι περίπου εκθέσεις με έργα της συλλογής, θεματικές ή μονογραφικές, σε διάφορες ελληνικές πόλεις ή περιοδεύουσες σε όλη την Ελλάδα.

Έχει επιμεληθεί βιβλία τέχνης, λευκώματα, εικονογραφήσεις σχολικών εγχειριδίων, καταλόγους συλλογών, θεματικών και ατομικών εκθέσεων, ενώ πολλά κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους. Συνεργάστηκε στη σύνταξη του Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών (Μέλισσα, 1995-2000) και συνέγραψε μονογραφία για τον Σπύρο Βασιλείου (2009). Έχει μεταφράσει το Λεξικό Τέχνης και Καλλιτεχνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997) και το βιβλίο Εννοιολογική τέχνη του Τόνι Γκόντφρεϋ (2003).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τοπικά Νέα
SHARE:

24Media Network