Δημόσιο: Πώς θα γίνει ”ψηφιακό” μετά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημόσιο: Πώς θα γίνει ”ψηφιακό” μετά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Η ψηφιακή πλατφόρμα του Δημοσίου Eurokinissi

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου υπόσχεται ελάχιστη γραφειοκρατία και άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ένα «ψηφιακό όνειρο» για το δημόσιο υπόσχονται τα 20 σχετικά έργα που περιλαμβάνει το Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης το οποίο βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπόσχεται ελάχιστη γραφειοκρατία και άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη. Στην μεγάλη εικόνα το στοίχημα που βάζει το πλέγμα των έργων είναι επιτέλους να μπορεί η μια δημόσια υπηρεσία να συνεργάζεται με την άλλη και να μην χρειάζεται ο πολίτης να κάνει μαραθώνιους σε διαφορετικές υπηρεσίες για να εξασφαλίσει ένα πιστοποιητικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός κόμβος υποδοχής για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο η οποία θα παραπέμπει ψηφιακά στην αρμόδια υπηρεσία χωρίς ενδιάμεσους. Επίσης και τα ΚΕΠ θα αναβαθμιστούν και θα ψηφιοποιηθούν ώστε οι πολίτες να μπορούν να τους απευθύνονται μέσω του υπολογιστή τους.

Με την εμπειρία που αποκτήθηκε από την πανδημία θα μπορεί να μονιμοποιηθεί και ένα ποσοστό της εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο.

Η εφορία θα γίνει πλήρως ψηφιακή για όλες τις υπηρεσίες που θα παρέχει. Το σύστημα TAXIS μετά από διαδοχικές επιμέρους αναβαθμίσεις « μπαλώματα» που έγιναν από την 10ετία του 90 όταν δημιουργήθηκε θα αναβαθμιστεί συνολικά. Τα συστήματα που υποδέχονται τις φορολογικές δηλώσεις ή άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες θα σταματήσουν να πέφτουν, ενώ και οι έλεγχοι θα μπορούν να γίνουν από μακριά για να μπορούν να μειωθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι οι οποίοι συντηρούν και την διαφθορά. Επίσης, 10 χρόνια μετά την νομοθέτησή της θα γίνει η σύνδεση των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τα POS και την ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στην υγεία εκτός από τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών από το ΓΛΚ θα επιτευχθεί και η δημιουργία του φάκελου του ασθενή ώστε το ιατρικό ιστορικό του κάθε ενός από εμάς να είναι συγκεντρωμένο και να μπορούν οι θεράποντες ιατροί να ακολουθούν το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Θα ψηφιοποιηθούν επίσης η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, η εκπαίδευση, η απονομή συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων σε πόλεις και χωριά.

Η κρατική – ακόμη ΔΕΗ θα προχωρήσει στην τοποθέτηση έξυπνων μετρητών οι οποίοι εκτός από την μέτρηση της κατανάλωσης θα συμβουλεύουν για τις ώρες που θα πρέπει να χρησιμοποιεί το νοικοκυριό το νυχτερινό τιμολόγιο ώστε να πληρώνει μικρότερους λογαριασμούς.

Βεβαίως όλα αυτά θα απαιτήσουν γρήγορές και σταθερές συνδέσεις στο ίντρενετ με υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν ενταγμένα στο Εθνικό πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπως είναι η επίσημη ονομασία του έργα που αφορούν την δημιουργία δικτύων οπτικών ινών σε κάθε πολυκατοικία και βασικούς διαδρόμους για δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) που εξασφαλίζουν ακριβώς αυτό: Την μεγάλη ταχύτητα μεταφοράς, μεγάλου όγκου δεδομένων.

Τα 21 έργα που σχεδιάζονται για το ψηφιακό δημόσιο

Τα 21 έργα ειδικά για το δημόσιο όπως αναφέρονται στο Πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που παρουσιάστηκε χθες είναι:

– Ψηφιακός και διοικητικός μετασχηματισμός των Υπηρεσιών Μιας Στάσης της Δημόσιας Διοίκησης Simplex GR

– Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Σχέσεων με Πελάτες (CRM) για τον Δημόσιο Τομέα

– Νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων

– ΚΕΠ – Plus

– Ηλεκτρονική Υγεία (Ψηφιακά Αρχεία Υγείας Ασθενών, Πρόγραμμα Θεραπείας Καρκίνου/Ηλεκτρονικής Υγείας, Τηλεϊατρική, Διαχείριση υλικού & εφοδιασμός Νοσοκομείου)

-Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη (Ψηφιοποίηση κρίσιμων αρχείων του κράτους, διαλειτουργικότητα όλων των υποσυστημάτων – Διαχείριση Ψηφιακής Δίκης)

-Εκπαίδευση (Οπτικές Ίνες για το Σχολείο, Ψηφιακές Υπηρεσίες Ακαδημαϊκών Οργανισμών)

– Ψηφιακές Υπηρεσίες για τα Σχολεία (Myschool, e-me, e-Parents), Ψηφιοποίηση φυσικών αρχείων του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης (NARIC)

– Ανάπτυξη, Καινοτομία (Υπηρεσίες Μίας Στάσης για όλες τις νομικές μορφές επιχειρηματικότητας)

– Ενέργεια και Περιβάλλον (Δυναμικό σύστημα τιμολόγησης ενέργειας, Ψηφιακή βοήθεια για εξοικονόμηση ενέργειας ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων)

– Ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ (Ανάπτυξη νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος φορολογίας, Υλοποίηση Πλαισίου Πολυετούς Στρατηγικού Σχεδιασμού (MASP) για τελωνειακές διαδικασίες)

– Εργασία και Κοινωνική Ασφάλιση (Ψηφιακή χορήγηση συντάξεων (πλατφόρμα ATLAS), Ψηφιακή καταγραφή του Χρόνου Εργασίας, Επέκταση του διαγνωστικού μηχανισμού των αναγκών της αγοράς εργασίας

– Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΟΠΕΚΑ, Λίστες Ενιαίου Κωδικού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και – Αναμόρφωση Ενιαίας Ροής για τα Δεδομένα Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων)

– Αγροτική ανάπτυξη (Ανάπτυξη πλατφόρμας για την ανιχνευσιμότητα των αγροτικών προϊόντων, ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα (ευφυής καλλιέργεια) .

– Έξυπνες πόλεις και ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων

– Διοίκηση και υπηρεσίες που προσφέρονται σε επιχειρήσεις και πολίτες (Ψηφιακός μετασχηματισμός και διοικητική μεταρρύθμιση περιφερειακών και τοπικών κυβερνητικών φορέων, απομακρυσμένη (τηλε) εργασία στον δημόσιο τομέα)

– Πολιτισμός και Τουρισμός (Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με Προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με Επαυξημένη και Εικονική Πραγματικότητα για Μουσεία και Τουρισμό)

– Ψηφιακά Μητρώα (Αθλητικά Μητρώα, Μητρώο Επιχειρήσεων-Δεύτερη Φάση, Τουριστικό Μητρώο e-MHTE)

– Ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα