ΔΝΤ: Μένει μέχρι να φύγει

ΔΝΤ: Μένει μέχρι να φύγει

Στην σημερινή συνεδρίαση του Washington Group στο Παρίσι δεν υπήρξε συμφωνία για την παραμονή ή μη του ΔΝΤ. Ο χρόνος τελειώνει, προειδοποίησε ξανά ο Ράις, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος.  Μέσα στην ημέρα υπάρχει η πιθανότητα να γίνει και νέα συνεδρίαση του Washington Group πριν ή μετά το EWG

Συνεχίζουμε τις συζητήσεις αλλά ο χρόνος τελειώνει, επανέλαβε και σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις δίνοντας το στίγμα ότι θα προσπαθήσει μέχρι και το Eurogroup στις 21 του μήνα να έχει συμφωνία με την οποία θα μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του με την Ελλάδα.

 Για πρώτη φορά όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να μην μετέχει ως επίσημος χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ως τενχικός σύμβουλος “ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμμετάσχουμε με χρηματοδότηση θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε στενά με την Ελλάδα μέσω μίας μεταμνημονιακής εποπτείας και την παροχή συμβουλών. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι και μετά τη λήξη του προγράμματος”, τόνισε.

 Στην σημερινή συνεδρίαση του Washington Group στο Παρίσι με το Ταμείο να εκπροσωπείται και από τον κ. Πωλ Τόμσεν και τον κ. Πήτερ Ντόλμαν δεν υπήρξε για άλλη μια φορά συμφωνία. Παρόλα αυτά ο κ. Ραϊς επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη – πολύ λίγος – χρόνος για την ενεργοποίηση του προγράμματος με την Ελλάδα αν υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος με βάση τα δεδομένα του ΔΝΤ.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την προοπτική ενός χρηματοδοτικού προγράμματος που θα διασφαλίζει την πρέπουσα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο ακολουθώντας τους δικούς του κανόνες επιδιώκει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.» είπε για να καταλήξει . «Είμαστε ενεργά δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως ακόμη και υπό το σενάριο που το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα- προγραμματικής παρακολούθησης, της έκθεσης του άρθρου 4 και των τακτικών διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Για το ζήτημα της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ ο Ράις επιβεβαίωσε πως το Ταμείο θα συμπεριλάβει την ανάλυση αυτή στην έκθεση του άρθρου 4 που θα καταρτίσει για την Ελλάδα και την οποία θα δημοσιοποιήσει στο προσεχές διάστημα. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα εμπεριέχεται στην έκθεση, καθώς είναι ένα κομμάτι της αξιολόγησης», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν το θέμα της Ελλάδος και συγκεκριμένα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει τη συνοδό των ηγετών της G7 στον Καναδά ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. «Δεν έχω κάποια ενημέρωση για το εάν στο G7 θα γίνει συζήτηση για την Ελλάδα», είπε. Σημείωσε πάντως ότι η Κρ. Λαγκάρντ θα βρίσκεται στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, συσχετίζοντας την συμμετοχή της με την παρουσίαση της έκθεσης του «άρθρου 4» για την ευρωζώνη.

 Μέσα στην ημέρα υπάρχει η πιθανότητα να γίνει και νέα συνεδρίαση του Washington Group πριν ή μετά το EWG, το οποίο θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης και την δόση του 1 δις που συνδέεται με την πρόοδο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμών του δημοσίου .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα