Δραματική παρέμβαση Τζέικομπ Λιου: Συμφωνία τώρα για να αποφευχθεί το Grexit

Δραματική παρέμβαση Τζέικομπ Λιου: Συμφωνία τώρα για να αποφευχθεί το Grexit

"Πρέπει να αποφευχθεί μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου. Προβλέπει δύσκολες καταστάσεις σε περίπτωση ρήξης

O Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου κάλεσε την Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της να συμφωνήσουν στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ και η κρίση που θα προέκυπτε από αυτή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν αυτό οδηγήσει σε μία κρίση, όπως την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα προκαλέσει μία τεράστια αποδιοργάνωση και δοκιμασία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Λιου σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

«Ακόμη και αν ο κίνδυνος της μετάδοσης είναι πολύ μικρότερος σήμερα απ' ότι ήταν, ας πούμε, το 2012 και νωρίτερα, δεν θα ήταν καλό να εισαχθεί αυτή η μορφή της αβεβαιότητας σε μία παγκόσμια οικονομία που μόλις ανακάμπτει από μία βαθιά ύφεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Λιου θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αναφερόμενος στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB) που προωθείται από την Κίνα, ο Λιου δήλωσε ότι ενθαρρύνθηκε από τις συζητήσεις που είχε με Κινέζους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε τον περασμένο μήνα στο Πεκίνο. Ο Αμερικανός υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η άρνηση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην AIIB μπορεί να εξασθενήσει σε κάποιο χρονικό σημείο, αν και το τρέχον ερώτημα είναι αν η Κίνα μπορεί να διασφαλίσει ότι η Τράπεζα θα λειτουργεί με έναν τρόπο που θα αυξάνει τις οικονομικές ευκαιρίες.

Ο Λιου επανέλαβε την έκκλησή του για ενίσχυση των άλλων οικονομιών και δήλωσε ότι το ισχυρό δολάριο αντανακλά τον σχετικό ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε σχέση με εκείνον άλλων οικονομιών. «Ασφαλώς, δεν θέλω να εξασθενήσει η αμερικανική οικονομία. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε την ισχυρότερη οικονομία. Οι άλλες οικονομίες πρέπει να ενισχυθούν», τόνισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network