Εφορία: Ποιες υποθέσεις βάζει στο “μάτι” λόγω απειλής παραγραφών

Εφορία: Ποιες υποθέσεις βάζει στο “μάτι” λόγω απειλής παραγραφών
ΑΑΔΕ (φωτογραφία αρχείου) ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στο στόχαστρο μπαίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2017, αλλά και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων που παραγράφονται στο τέλος του 2023.

Τρέχει η ΑΑΔΕ για να προλάβει τις προθεσμίες που οδηγούν, σε περίπτωση υπερβάσεων, την παραγραφή χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων. Συγκεκριμένα, με βάση απόφαση του ΣτΕ, μετά το Δεκέμβριο του 2023, το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη. Έτσι η εφορία έχει ξεκινήσει να εντατικοποιεί τους σχετικούς ελέγχους για να αποφύγει την παρέλευση των κρίσιμων διαστημάτων.

Έτσι στο στόχαστρο μπαίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2017, αλλά και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων που παραγράφονται στο τέλος του 2023.

Σε σχέση ειδικότερα με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις καταγράφονται, με βάση του ελεγχους της ΑΑΔΕ, “ασυμμετρίες”. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2021 είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές περί τις 850.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA είναι εγγεγραμμένες περίπου 1.060.000. Βέβαια, με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων έχουν καταργηθεί οι συγκεντρωτικές καταστάσεις, ωστόσο αναζητούνται οι υπόχρεες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που από το 2016 μέχρι και το 2020 δεν υπέβαλαν τις καταστάσεις.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται ανέρχονται σε 100 ευρώ για όλες τις εκπρόθεσμα υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις, αρχικές ή τροποποιητικές, ή και για όλες τις μη υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις, που αφορούν στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Άλλες υποθέσεις

Την ίδια ώρα στις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και φορολογίας ακινήτων που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 επικεντρώνονται οι έλεγχοι της εφορίας.

Βέβαια μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει ένας αγώνας δρόμου για να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο η αναγκαία καταλογιστική πράξη.

Έτσι, στο στόχασρο βρίσκονται:

– Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει, η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τον φόρο-ελεγκτικό μηχανισμό.

– Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.

– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.

– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και οι οποίες παραγράφονται στη 15ετία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα