Εγκρίθηκε η ΚΑΠ
Οι υπουργοί Γεωργίας των 27 ενέκριναν την Κοινή Αγροτική Πολιτική μεταφέροντας τις επιδοτήσεις από τους αγρότες στην παραγωγή
- 20 Νοεμβρίου 2008 16:48
Οι υπουργοί Γεωργίας των 27-μετά από μαραθώνια σύσκεψη και αρκετούς συμβιβασμούς-ενέκριναν την Κοινή Αγροτική Πολιτική έως το 2013, μεταφέροντας τις επιδοτήσεις από τους αγρότες στην παραγωγή.
Οι επιδοτήσεις για το γάλα αρχικά θα αυξηθούν κατά 1% από το 2009 αλλά θα σταματήσουν οριστικά το 2015. Για τον καπνό, οι επιδοτήσεις θα περικοπούν από το 2010 κατά 50%.Ολοι οι αγρότες που θα λαμβάνουν επιδότηση τουλάχιστον 5.000 ευρώ θα πρέπει να επιστρέφουν το 5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διοχετεύεται σε αναπτυξιακά προγράμματα έως το 2012.
Η άμεση ενίσχυση στην αγροτική ανάπτυξη θα φτάσει το 10% αλλά όχι το 13% όπως εισηγήθηκε η Κομισιόν. Οι κυβερνήσεις θα συμβάλλουν κατά 25% στις επιδοτήσεις αλλά οι φτωχότερες χώρες κατά 10%.
Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στη βιοποικιλότητα, την πράσινη ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.