Χαράτσι ή σκοτάδι η επιλογή για τους καταναλωτές

ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Πανέμορφο τοπίο στον Αγιο Στεφανο που βρίσκεται στην βορεια πλευρά της Κέρκυρας.
 Όμως οι άνθρωποι με τις επεμβάσεις μας χαλάνε την αρμονία-ομορφιά της φύσης.
 Δυστυχώς έχει γίνει πραγματικότητα πια κολόνες και καλώδια να κυριαρχουν στους ορίζοντες
 και να αφήνουν το δικό τους στίγμα στις πιο ομορφες στιγμές μιας ημέρας. 
Όσο και να προσπαθεί η φύση να ενσωματώσει αργά αργά -κατα το δυνατόν- οτιδήποτε ξένο προς αυτήν,
 αυτά τα παράτερα έχουν τη δική τους θέση στη συγχρονη αγροτική και αστική ζωή.

φωτο.EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 
κειμ.ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Πανέμορφο τοπίο στον Αγιο Στεφανο που βρίσκεται στην βορεια πλευρά της Κέρκυρας. Όμως οι άνθρωποι με τις επεμβάσεις μας χαλάνε την αρμονία-ομορφιά της φύσης. Δυστυχώς έχει γίνει πραγματικότητα πια κολόνες και καλώδια να κυριαρχουν στους ορίζοντες και να αφήνουν το δικό τους στίγμα στις πιο ομορφες στιγμές μιας ημέρας. Όσο και να προσπαθεί η φύση να ενσωματώσει αργά αργά -κατα το δυνατόν- οτιδήποτε ξένο προς αυτήν, αυτά τα παράτερα έχουν τη δική τους θέση στη συγχρονη αγροτική και αστική ζωή. φωτο.EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ κειμ.ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ EUROKINISSI

Διαβάστε ποιες βεβαιώσεις πρέπει να προσκομίσουν οι καταναλωτές της Energa και της Hellas Power για να επιλέξουν άλλο προμηθευτή

Βεβαίωση ότι έχουν εξοφλήσει το τέλος ακινήτων θα πρέπει να προσκομίσουν οι καταναλωτές, πρώην πελάτες των εταιριών Hellas Power και Energa Power Trading προκειμένου να υπογράφουν σύμβαση με τον προμηθευτή της επιλογής τους.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (P.A.E.) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.) εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες που αφορούν τους πρώην καταναλωτές των εταιριών Hellas Power και Energa Power Trading.

Σύμφωνα με τις οδηγίες:

*Όλοι οι λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν από τους προμηθευτές Hellas Power Α.Ε. και Energa Power Trading/ Energa Εμπόριο Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. και αφορούν σε καταναλώσεις μέχρι και τις 24.01.2012, μπορούν να εξοφλούνται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιριών αυτών με τις συμβεβλημένες τράπεζες, οι οποίοι ελέγχονται πλέον από την Πολιτεία.

*Τυχόν προκαταβολή ή έναντι λογαριασμοί συμψηφίζονται με τον τελικό εκκαθαριστικό λογαριασμό της κάθε παροχής, ανεξαρτήτως τυχόν διαφορετικών όρων της Σύμβασης Προμήθειας μεταξύ προμηθευτή και πελάτη, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί στο Διαχειριστή του Δικτύου και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν.

Ειδικότερα, ο προσδιορισμός ένδειξης κατανάλωσης για κάθε μη τηλεμετρούμενο μετρητή των εν λόγω πελατών ολοκληρώνεται μετά την προγραμματισμένη καταμέτρηση που έπεται του χρόνου έναρξης εκπροσώπησης από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου και η ενέργεια επιμερίζεται αναλογικά. Για τους Πελάτες που διαθέτουν τηλεμετρούμενο μετρητή, η ακριβής ένδειξη λαμβάνεται από τα στοιχεία της τηλεμέτρησης.

*Εντός τριών μηνών από τις 25 Ιανουαρίου 2012, οι καταναλωτές πρώην πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa Power Trading Α.Ε. πρέπει να επιλέξουν νέο προμηθευτή. (σ.σ. στην ανακοίνωση επισυνάπτεται πίνακας των εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ελληνική λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και κατέχουν τις κατά νόμο απαιτούμενες άδειες).

Οι καταναλωτές πρέπει, μέσα στο διάστημα των τριών μηνών, να υπογράψουν σύμβαση με τον προμηθευτή της επιλογής τους. Προκειμένου να γίνει αυτό, θα τους ζητηθεί βεβαίωση καταβολής του Ειδικού Τέλους Ακινήτων ( Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε).

Τι θα γίνει με το χαράτσι

Σε ότι αφορά την εξόφληση του Τέλους οι καταναλωτές μπορούν να προσέρχονται στην Δ.Ο.Υ. του εισοδήματός τους και να συμπληρώνουν την αίτηση καταβολής του, προσκομίζοντας τους εξοφλημένους λογαριασμούς, προκειμένου να καταβάλουν το τυχόν οφειλόμενο υπόλοιπο ποσό και να τους χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, ώστε, στη συνέχεια, να προβούν στην αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν προκύπτει ότι έχει εξοφληθεί μέρος μόνο του λογαριασμού, ο καταναλωτής οφείλει να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό του Τέλους., προκειμένου να του χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση. Αν αποδεικνύεται ότι έχει εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό, χορηγείται από τη Δ.Ο.Υ. η σχετική βεβαίωση.

Αν ο αριθμός της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δεν περιλαμβάνεται στις μηχανογραφικές καταστάσεις που έχουν οι Δ.Ο.Υ., η Δ.Ο.Υ. χορηγεί σχετική βεβαίωση στον καταναλωτή. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι σχετικές εντολές έχουν ήδη δοθεί προς τις ΔΟΥ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγορά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χωρίς εγγύηση στη ΔΕΗ οι πελάτες Energa - Hellas Power

Πώς στήθηκε η κομπίνα της Energa και Hellas Power

Τι πρέπει να ξέρουν οι πρώην πελάτες των Energa και Hellas Power

SHARE:

24Media Network