ΕΚΤ: Ρευστότητα σε τράπεζες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αμετάβλητα επιτόκια

Η Κριστίν Λαγκάρντ και στελέχη της ΕΚΤ σε συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη
Η Κριστίν Λαγκάρντ και στελέχη της ΕΚΤ σε συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη AP

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ρευστότητα και χαμηλά επιτόκια αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που συνεδρίασε για να εξετάσει μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του ευρώ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι τα μέλη του συμβουλίου αποφάσισαν μέτρα σε τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

ADVERTISING

1. Πρόσθετες δράσεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (LTRO) δηλαδή περισσότερα μακροπρόθεσμα χαμηλότοκα δάνεια για να παρασχεθεί άμεση στήριξη του ευρωσυστήματος με ρευστότητα.

2. Στις δράσεις αναχρηματοδότησης TLTRO III θεσπίζονται πιο ευνοϊκοί όροι από τον Ιούνιο του 2020 ως το Ιούνιο του 2021.

Αυτές οι δράσεις θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο, το επιτόκιο στο TLTRO III θα είναι 25 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο στις δράσεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.

Επιπλέον, το ανώτατο ποσό που θα μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες στις δράσεις TLTRO III αυξάνεται στο 50% του ύψους των δανείων που μπορούν να κατατεθούν ως εχέγγυο, όπως έχουν καταγραφεί ως τις 28 Φεβρουαρίου. 

3. Πρόσθετες αγορές ενεργητικού ύψους 120 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους, σε συνδυασμό με τις αγορές του υφιστάμενου προγράμματος APP. Οι αγορές ομολόγων αναμένεται να συνεχιστούν όσο χρειαστεί, για να ολοκληρωθούν λίγο πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

4. Η επανεπένδυση των εσόδων από τους τίτλους που ωριμάζουν θα συνεχιστεί για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μετά και την εκκίνηση των αυξήσεων επιτοκίων και για όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και η "φιλόξενη" νομισματική πολιτική. 

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 Στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια

 Η κ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι τα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει ότι λόγω των λειτουργικών πιέσεων στις τράπεζες, στηρίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής να αναβάλλει τα stress test του 2020 και διευρύνει την αναβολή για όλες τις τράπεζες που υπόκεινται σε stress test εντός του 2020. 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες υπό την εποπτεία της θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την πραγματική οικονομία με πιστώσεις, εν μέσω εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Όπως αναφέρει, θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργούν προσωρινά κάτω από τα επίπεδα κεφαλαίων που προσδιορίζονται στην οδηγία για το Pillar 2, το μαξιλάρι διατήρησης κεφαλαίων (CCB) και τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας (LCR).

Επίσης, θα επιτραπεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν εν μέρει κεφαλαιακά εργαλεία που δεν συνυπολογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (CET1), όπως για παράδειγμα εργαλεία του Tier I ή του Tier II, για να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις του Pillar II (P2R). 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, ΕΚΤ, Covid-19
SHARE:

24Media Network