ΕΚΤ: Στο 1,35 τρισ. ευρώ αυξάνεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

ΕΚΤ: Στο 1,35 τρισ. ευρώ αυξάνεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
Η Κριστίν Λαγκάρντ AP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει νέα ώθηση στη ρευστότητα της Ευρωζώνης σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η ύφεση.

Την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που συνδέεται με την υγειονομική κρίση κατά 600 δισ. ευρώ -από τα 750 δις ευρώ στα 1,35 τρις ευρώ- ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Κατά την παρουσίαση των αποφάσεων του ΔΣ της ΕΚΤ η πρόεδρος της κ. Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια ανασκόπηση και των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ οι οποίες οδήγησαν και στις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στο βασικό σενάριο των προβλέψεων, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 8,7% το 2020 και να ανακάμψει κατά 5,2% το 2021 και 3,3% το 2022.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε σύγκριση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ τον Μάρτιο (πριν το ξέσπασμα της κρίσης), οι προοπτικές για το πραγματικό ΑΕΠ έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω κατά 9,5 εκατοστιαίες μονάδες για το 2020, προς τα πάνω κατά 3,9 εκατοστιαίες μονάδες για το 2021 και 1,9 εκατοστιαίες μονάδες για το 2022 αν και όπως διευκρίνισε λόγω της αβεβαιότητας μαζί με το βασικό η ΕΚΤ έχει εκπονήσει και εναλλακτικά σενάρια τα οποία θα δημοσιευτούν προσεχώς. 

Ο πληθωρισμός με βάση και πάλι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ αναμένεται να φτάσει σε μέσα επίπεδα το 0.3% για το 2020, το 0.8% το 2021 και το 1.3% το 2022. 

Η κα Λαγκάρντ καλωσόρισε επίσης τις πρωτοβουλίες του πακέτου των 540 δισ. ευρώ από της Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς επίσης και την πρόταση της επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης ως μια σημαντική προσπάθεια να ενισχυθεί η ενιαία αγορά και να προετοιμαστεί μια σημαντική ανάκαμψη για την Ευρώπη.

Με τα δεδομένα αυτά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε νέα ώθηση στην ρευστότητα της Ευρωζώνης παίρνοντας την Πέμπτη τις ακόλουθες αποφάσεις: 

1. Το κονδύλιο για το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) θα αυξηθεί κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ κα θα φτάσει το 1.350 δισεκατομμύριο ευρώ. Όπως είπε η κα Λαγκάρντ σε απάντηση στην αναθεώρηση προς τα κάτω, λόγω της πανδημίας στον πληθωρισμό στον ορίζοντα προβολής, η επέκταση PEPP θα διευκολύνει περαιτέρω τη γενική στάση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις συνθήκες χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, ειδικά για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

2. Ο ορίζοντας για καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα επεκταθεί τουλάχιστον στα τέλη Ιουνίου 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η φάση κρίσης του κοροναϊού έχει τελειώσει. 

3. Οι ληκτέες αρχικές πληρωμές από τίτλους που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP θα επανεπενδυθούν έως το τέλος τουλάχιστον του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP θα διαχειρίζεται για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη νομισματική στάση. 

4. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με τις αγορές με πρόσθετο προσωρινό φάκελο 120 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. 

5. Οι επανεπενδύσεις των κύριων πληρωμών από χρεόγραφα που λήγουν και αγοράζονται βάσει του APP, θα συνεχιστούν πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο αρχίζει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα απαραίτητο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός μεγάλου βαθμού νομισματικής διευκόλυνσης. 

6. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου έχει δει τις προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% .

Ελπίζουμε να σεβαστούν την ανεξαρτησία μας” 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δέχθηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού δικαστηρίου που αμφιβάλει για την σκοπιμότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η απάντηση της κ. Λαγκάρντ ήταν στερεότυπη σε όλες τις ερωτήσεις:  “Η ΕΚΤ υπάγεται στην δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου στο οποίο συμμετέχει και η Γερμανία που έχει αποφανθεί θετικά για το QE. Ελπίζω ότι θα σεβαστούν την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Σε συνεργασία με τις Γερμανικές αρχές ελπίζω ότι θα βρούμε μια καλή λύση στο θέμα”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα