ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο – Τα ανάμεικτα μηνύματα Λαγκάρντ

ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο – Τα ανάμεικτα μηνύματα Λαγκάρντ
Κριστίν Λαγκάρντ ap

Ανακοινώθηκε η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούλιο του 2022.

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα προχώρησε την Πέμπτη (02/02) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ξεπερνώντας τη Fed με αύξηση κατά μισή μονάδα.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων.

“Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τις αυξήσεις επιτοκίων. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμεήταν η ρήση της Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την απόφαση της ΕΚΤ προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει ανάλογη κίνηση και τον Μάρτιο.

Η σημερινή κίνηση της ΕΚΤ είχε προαναγγελθεί από τον Δεκέμβριο όταν είχε ανακοινώσει ότι θα «συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό, μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται σε πτωτική τροχιά προς το 2%.

Όπως υπογράμμισε η κ,Λαγκάρντ “το Διοικητικό Συμβούλιο θα παραμείνει στην πορεία της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και της διατήρησής τους σε επίπεδα επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%.

Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό μέσω της εξασθένησης της ζήτησης και θα προφυλάξει επίσης από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Επιπλέον, από τις αρχές Μαρτίου 2023, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει όλες τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που λήγουν.

Οι μελλοντικές αποφάσεις μας για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να καθορίζονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας” ανέφερε.

Στοχευμένα μέτρα

Μάλιστα σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις προκειμένου οι πολίτες να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα στοχευμένα και παράλληλα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποσυρθούν.

“Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για τη θωράκιση της οικονομίας από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα ώστε να διατηρούν τα κίνητρα για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Ειδικότερα, καθώς η ενεργειακή κρίση γίνεται λιγότερο οξεία, είναι σημαντικό να αρχίσει τώρα η άμεση απόσυρση των μέτρων αυτών σύμφωνα με την πτώση των τιμών της ενέργειας και με συντονισμένο τρόπο.

Οποιαδήποτε τέτοια μέτρα που υπολείπονται αυτών των αρχών είναι πιθανό να αυξήσουν τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που θα απαιτούσε ισχυρότερη αντίδραση της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, σύμφωνα με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες στο να καταστήσουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος.

Οι πολιτικές για την ενίσχυση της ικανότητας προσφοράς της ζώνης του ευρώ, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, μπορούν να συμβάλουν στη μεσοπρόθεσμη μείωση των πιέσεων στις τιμές. Για το σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν γρήγορα τα επενδυτικά και διαρθρωτικά μεταρρυθμιστικά τους σχέδια στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ επόμενης γενιάς. Η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα” είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Εκτίμησε ακόμη ότι “μπορεί να υπάρξει ενίσχυση της ανεργίας καθώς το ποσοστό παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό του 6,6% τον Δεκέμβριο του 2022. Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο δημιουργούνται θέσεις εργασίας ενδέχεται να επιβραδυνθεί και η ανεργία να αυξηθεί τα επόμενα τρίμηνα”.

Αχτίδα αισιοδοξίας

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να σημειώσει ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι περισσότερο ισορροπημένοι σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας αλλά και της βελτίωσης των συνθηκών στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά με “αυξητική επιμονή” σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων και ορισμένων βασικών βιομηχανικών αγαθών.

“Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού έχουν επίσης γίνει πιο ισορροπημένοι, ιδίως βραχυπρόθεσμα. Από την άλλη πλευρά, οι υφιστάμενες πιέσεις θα μπορούσαν ακόμη να στείλουν τις τιμές λιανικής υψηλότερες βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και στην εξωτερική ζήτηση.

Εγχώριοι παράγοντες, όπως η επίμονη άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μας ή οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, επίσης μεσοπρόθεσμα. Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας, εάν συνεχιστεί, μπορεί να επιβραδύνει τον πληθωρισμό ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Αυτή η καθοδική πίεση στην ενεργειακή συνιστώσα θα μπορούσε τότε να μεταφραστεί και σε ασθενέστερη δυναμική για τον υποκείμενο πληθωρισμό. Μια περαιτέρω αποδυνάμωση της ζήτησης θα συνέβαλε επίσης σε χαμηλότερες πιέσεις στις τιμές από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος, ιδίως μεσοπρόθεσμα”, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα