Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Euroworking Group

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Euroworking Group

Η εκταμίευση της δόσης θα είναι αυτόματη, δεδομένου ότι η δόση έχει εγκριθεί και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group).

Η εκταμίευση της δόσης θα είναι αυτόματη, δεδομένου ότι η δόση έχει εγκριθεί και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ντάισεμπλουμ: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τα 4 προαπαιτούμενα

Την ικανοποίησή του για την εκταμίευση, εντός της εβδομάδας, της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αλλά και για την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων που συνδέονται με αυτήν, εκφράζει σε δήλωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα τέσσερα προαπαιτούμενα τα οποία είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και συνεχίζει επισημαίνοντας:

«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκταμιεύσει τη δεύτερη υποδόση της πέμπτης δόσης, η οποία ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και η εκταμίευση θα γίνει εντός της εβδομάδος. Με αυτή την εκταμίευση απελευθερώνεται το υπόλοιπο ποσό των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από τα ομόλογα που κατέχουν τράπεζες του ευρωσυστήματος (χαρτοφυλάκιο SMP) από τα κέρδη του 2012 που θα εκταμιευθούν στον κλειστό λογαριασμό της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δηλώνει «πεπεισμένος» ότι οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει ότι τα προαπαιτούμενα που ικανοποιήθηκαν περιλάμβαναν σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Πρώτον, η Ελλάδα έθεσε πάνω από 12,5 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στο πρόγραμμα κινητικότητας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Δεύτερον, η Ελλάδα έλαβε κατάλληλα μέτρα για τη ριζική αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση τριών δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες επρόκειτo να ιδιωτικοποιηθούν. Τρίτον, ο κώδικας των δικηγόρων υιοθετήθηκε, προκειμένου να διευθετηθεί η λειτουργία του κλειστού επαγγέλματος. Τέλος, η Ελλάδα έκανε τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των δύο κυριότερων εταιρειών ύδρευσης, αποπληρώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους.

Ικανοποίηση Βενιζέλου

Την ικανοποίησή του για την προσέγγιση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ με την τρόικα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε, ειδικότερα, ότι η κοινά αποδεκτή λύση προς την οποία κατευθύνεται η Ελλάδα με την τρόικα για το θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ συνδυάζεται με τις γενικότερες επιλογές που κάνει η ΕΕ στον τομέα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. «Δεν μπορεί, ρητορικά, να τασσόμαστε πολιτικά υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας και μετά να δημιουργούνται προβλήματα νομικά ή τεχνικά» σχολίασε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που αυτό ετέθη και πηγαίνουμε σε λύση».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ και την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. «Εμείς θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική τους, αρκεί να υπάρξουν δείγματα καλής πίστης και συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές αρχές» δήλωσε, χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος, ειδικότερα στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα, ούτε για ένα ζήτημα που αφορά μόνο το όνομα, αλλά για ένα βαθύτερο ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, διεθνές ζήτημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και πανευρωπαϊκό ζήτημα κριτηρίων της Κοπεγχάγης που όλα τα κράτη- μέλη πρέπει να πληρούν.

Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί επί ελληνικής Προεδρίας θα αρχίσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Σερβίας με την ΕΕ. «Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για την ενσωμάτωση της Σερβίας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσόβου, γιατί με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας» ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα