Έκθεση τρόικας: Επιπλέον χρήματα και επιμήκυνση στην Ελλάδα

Έκθεση τρόικας: Επιπλέον χρήματα και επιμήκυνση στην Ελλάδα
Ο Πολ Τόμσεν κατα την είσοδό του στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικα και του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012. Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ., τα οποία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να «κλειδώσει» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Μέχρι τότε θα πρέπει να υλοποιήσει την πλειοψηφία των 89 διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προαπαιτούμενα από την τρόικα προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Τι αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg για το προσχέδιο της έκθεσης της Τρόικας. Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστεί η χώρα μας μέχρι το 2016

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί επιπλέον 15 δισ. ευρώ έως  το 2014, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσφατη χρηματοδότηση ύψους 15 δισ. ευρώ το 2014, συν άλλα 17,6 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 σύμφωνα με το προσχέδιο της πολυαναμενόμενης έκθεσης της Τρόικα. Τα νούμερα που παρατίθενται στην έκθεση της τρόικα συνιστούν προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Διετής επιμήκυνση

Η τρόικα, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα περιόριζε τον αντίκτυπο των επώδυνων μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συμμόρφωση με τους όρους που θέτουν οι πιστωτές.

Η έκθεση που είναι συνολικά 115 σελίδες, αναφέρει επίσης πως η ελληνική συμμόρφωση με τους όρους “έχει βελτιωθεί αισθητά”. Επισημαίνει ωστόσο ότι “τα ρίσκα (οι κίνδυνοι) στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος παραμένουν μεγάλα”.

“Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης”, υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που φέρει ημερομηνία σύνταξής του, το Σάββατο και θα δοθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη από ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή”, αναφέρεται στο προσχέδιο.

Στην έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξηγούν πως το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας οφείλεται στην καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στην απουσία ανάπτυξης της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγή του γερμανικού κοινοβουλίου που επικαλείται η Wall Street Journal, η γερμανική βουλή θα μπορούσε να ψηφίσει για την βοήθεια προς την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, που σηματοδοτεί η έκθεση της Τρόικας, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται να ληφθεί λίγο νωρίτερα από την 26η Νοεμβρίου.

Πραγματική λύση και όχι βιαστική λέει η Λαγκάρντ

“Θέλουμε μία πραγματική και όχι βιαστική λύση στο ζήτημα της Ελλάδας”, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup.

“Η Ελλάδα έχει κάνει τη δουλειά της και έχει δείξει σημάδια πραγματικής βελτίωσης, άρα τώρα ήρθε η ώρα των πιστωτών να κάνουν το ίδιο και κυρίως το ΔΝΤ το οποίο, όπως πάντα,  θα παίξει το ρόλο του” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι το Eurogroup θα αξιολογήσει την πρόοδο της Ελλάδας.

“Θα ήθελα να δω αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και στη συνέχεια θα ήθελα να δω την έκθεση της τρόικας γιατί είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να έχει βρει μια λύση” ανέφερε ο κ. Σόιμπλε

Πηγή: Bloomberg

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα