Eldorado Gold: Απειλεί με αποχώρηση, εάν δεν αναθεωρηθεί σύντομα η απόφαση Λαφαζάνη

Eldorado Gold: Απειλεί με αποχώρηση, εάν δεν αναθεωρηθεί σύντομα η απόφαση Λαφαζάνη

Για απόφαση χωρίς νομική βάση, κάνει λόγο η μητρική της Ελληνικός Χρυσός, Eldorado Gold για την ανάκληση αδειών στις Σκουριές και "τρίζει τα δόντια" στην κυβέρνηση

Στην αντεπίθεση πέρασε την Δευτέρα (02/03) η Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, όσον αφορά το θέμα που προέκυψε πριν λίγες μέρες με την απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη για ανακαλέσει δύο άδειες εργοστασίων της εταιρίας στις Σκουριές.

Ο καναδικός όμιλος κάνει λόγο για απόφαση χωρίς νομική βάση και επισημαίνει ότι αν κριθεί απαραίτητο, θα υπερασπιστεί τα νομικά δικαιώματά της. Με δήλωση του, μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος, Πολ Ράιτ, αφού τονίζει τι έχει δώσει στην Ελλάδα η συγκεκριμένη παρουσία και επένδυση, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η εταιρία, εάν δεν αλλάξει, σε εύλογο χρονικό διάστημα, η υπουργική απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Η Eldorado Gold ενημερώνει ότι την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 η θυγατρική της, Ελληνικός Χρυσός ΑΕ έλαβε επίσημη ειδοποίηση από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος για ανάκληση της έγκρισης που απαιτείται για την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίες στις Σκουριές. Το υπουργείο δηλώνει πάντως, ότι μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του, τη στιγμή που βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικής αναθεώρησης. Χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας αναθεώρησης δεν έχει καθοριστεί από το υπουργείο.

Η εταιρεία πιστεύει ότι η απόφαση του υπουργείου δεν έχει νομική βάση και θα υπερασπιστεί, εάν κριθεί απαραίτητο, τα νομικά δικαιώματα της εταιρείας, των υπαλλήλων και των μετόχων της. Αυτή τη στιγμή, η ανάκληση των εγκρίσεων δεν έχει ουσιαστική επίδραση στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου στις Σκουριές και η δραστηριότητα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η εταιρεία λαμβάνει την ευκαιρία να υπενθυμίσει σε όλους τους εταίρους ότι το σύνολο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)-η βασική περιβαλλοντική έγκριση των έργων σε Χαλκιδική και Βορειοανατολική Ελλάδα- έχει επικυρωθεί από τρεις διαφορετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Πολ Ράιτ, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, σχολίασε: "Δύο χιλιάδες άτομα εργάζονται άμεσα για εμάς και τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία της χώρας εν μέσω καιρών που είναι γεμάτοι προκλήσεις. Από το 2012 έχουμε επενδύσει περισσότερα από 450 εκατ. δολάρια για την κατασκευή και ανάπτυξη των δύο μεταλλείων στην Ελλάδα, σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Όταν τα δύο αυτά μεταλλεία εγκαινιάσουν το στάδιο της εμπορικής παραγωγής, η Ελληνικός Χρυσός θα γίνει μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ελλάδα.

Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν κατά βάση χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμές στους Έλληνες εταίρους, όπως οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών, οι συνεργάτες μας  και η κυβέρνηση ( η ελληνική πολιτεία έχει εισπράξει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ σε φόρους από το 2012). Επομένως, τα οφέλη της επένδυσής μας είναι προφανή σε όλους. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υπεύθυνη ανάπτυξη του έργου μας στην Ελλάδα και ανακοινώσαμε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζουμε να επενδύσουμε 310 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα το 2015 που θα δημιουργήσει επιπρόσθετες θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ενέργειας-εάν δεν αναθεωρηθεί -εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος- ενδεχομένως να ωθήσει την Eldorado να επανεξετάσει τα επενδυτικά της πλάνα στην Ελλάδα. Η Eldorado, η Ελληνικός Χρυσός, οι Έλληνες εργαζόμενοι, τα σωματεία εργαζομένων και οι εταίροι του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής που τάσσονται υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας επιθυμούν να εμπλακούν σε ένα δημιουργικό διάλογο με την νέα κυβέρνηση".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Επενδύσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μπλόκο Λαφαζάνη στις Σκουριές: Ανάκληση δύο αδειών στο εργοστάσιο της Ελληνικός Χρυσός

SHARE: