“Ελλάδα +” : Η ακτινογραφία της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ο “άλλος” δρόμος για την ανάπτυξη

“Ελλάδα +” : Η ακτινογραφία της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ο “άλλος” δρόμος για την ανάπτυξη

Κοινά σημεία αλλά και σημαντικές διαφορές κυρίως στη φιλοσοφία, στο ρόλο του δημοσίου και στο ποιοι θα καρπωθούν το μεγαλύτερο τμήμα των επιδοτήσεων και των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης καταγράφονται στα αντίστοιχα σχέδια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Σε 5 άξονες συμβατούς με τις αρχές που έχει θέσει η Κομισιόν για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, αλλά και έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στον αναβαθμισμένο ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, των δημόσιων επενδύσεων και στην προστασία της αγοράς εργασίας με μέτρα προστασίας των εργαζομένων και όχι περαιτέρω ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χτες την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τσίπρας: Πού διαφέρουμε;

Όπως τόνισε, χτες, ο κ. Τσίπρας η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και δίνει έμφαση στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας σύνταξης του σχεδίου σημείωσε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», όπως και η γενικότερη προσέγγιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας προωθεί «την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και της μείωσης των μισθών, την ιδιωτικοποίησης υποδομών και ενέργειας, τη συρρίκνωσηςτης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τη μείωση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων με την ταυτόχρονη όμως μείωση και των κοινωνικών δαπανών, άρα της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.»

«Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, αντίστροφη. Θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθούν, να ρυθμιστούν οι σχέσεις εργασίας και να ενσωματωθούν και τα νέα στοιχεία, η τηλεργασία. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος, να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κράτος για να έχουμε μια ισχυρή οικονομία και ανθρώπινο κράτος. Εμείς πιστεύουμε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δεν θεωρούμε ότι είναι ζόμπι και πρέπει το τραπεζικό σύστημα στη χώρα να ανασυγκροτηθεί για να μπορέσει να στηρίξει και να μπορέσουν να ενταχθούν στην καινοτομία και να μη χάσουν το τρένο της επόμενης μέρας. Πιστεύουμε και σε μια διαφορετική φορολογική φιλοσοφία που δεν θα ρίχνει το βάρος όμως στους μεσαίους. Και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης όχι προς τα κάτω, αλλά με την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το μεγάλο στοίχημα, που πρέπει όλοι να συνεννοηθούμε πώς θα γίνει στη χώρα, γιατί είναι μεγάλα τα ποσά τα οποία χάνονται» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Οι άξονες κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε βασικοί άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνονται στα εξής: Δίκαιη πράσινη μετάβαση, μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, ψηφιακός μετασχηματισμός, η κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα, ανάπτυξη των Περιφερειών, των πόλεων και της υπαίθρου.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση έχει προτάξει τους εξής 4 άξονες στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Την Πράσινη Μετάβαση με έργα σε ενέργεια και περιβάλλον, την Ψηφιακή Μετάβαση με έμφαση σε μεγάλα έργα, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή, τις επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας που δίνει έμφαση στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών

Τι λέει η Κομισιόν;

«Τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οικονομικής πολιτικής που καθορίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις των τελευταίων ετών και ιδίως κατά τους κύκλους 2019 και 2020. Τα σχέδια θα πρέπει επίσης να δώσουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να ενισχύσουν το δυναμικό τους οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα, καθώς και να επιτύχουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στους ακόλουθους εμβληματικούς τομείς:

  • Ενεργοποίηση: Προετοιμασία διαχρονικά βιώσιμων καθαρών τεχνολογιών και επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Ανακαίνιση: Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.
  • Επαναφόρτιση και ανεφοδιασμός: Προώθηση ανθεκτικών καθαρών τεχνολογιών για την επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμων και έξυπνων μεταφορών, σταθμών φόρτισης και ανεφοδιασμού και επέκτασης των δημόσιων μεταφορών.
  • Σύνδεση: Ανάπτυξη ταχέων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιφέρειες και τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και 5G.
  • Εκσυγχρονισμός: Ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών συστημάτων και των συστημάτων υγείας.
  • Κλιμάκωση: Αύξηση των ευρωπαϊκών βιομηχανικών ικανοτήτων υπολογιστικού νέφους δεδομένων και ανάπτυξη των πλέον ισχυρών, πρωτοπόρων και βιώσιμων επεξεργαστών.
  • Απόκτηση νέων δεξιοτήτων και αναβάθμιση δεξιοτήτων: Προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων για την υποστήριξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για όλες τις ηλικίες.

Διαφορετικές προσεγγίσεις σε εργασία ΜμΕ, επενδύσεις

Σε αυτόν τον καμβά καλούνται κόμματα και φορείς να τοποθετηθούν για τα σχέδια που καταθέτουν και όπως σημειώθηκε χτες καταγράφονται βασικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με τον τελευταίο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άμβλυνση των ανισοτήτων.

Όπως τόνισε χτες κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος η αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι η βασική, ποιοτική διαφορά που διαπερνά το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης του ταμείου ανάπτυξης. Όπως είπε το κυβερνητικό σχέδιο χαρακτηρίζεται από την εμμονή στο αποτυχημένο μοντέλο των trickle down economics και των ισχυρισμών για κερδοφορία των πέντε – έξι μεγάλων επιχειρήσεων ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Επίσης υπογράμμισε ότι η αύξηση των μισθών και η μείωση της αβεβαιότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους για τις συνθήκες ζωής τους βρίσκεται στον κορμό της αναπτυξιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν «δεύτερη σκέψη» στην αναπτυξιακή στρατηγική και επισήμανε την ανάγκη στοχευμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και οι ψηφιακές, οι ενεργειακές και οι θεσμικές ανισότητες.

Ο Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε από την πλευρά του χτες ότι στο σχέδιό της η κυβέρνηση για τη διαχείριση του ταμείου ανάπτυξης προτείνει κι άλλη ελαστικοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ έχουμε την πιο ελαστική αγορά εργασίας της Ευρώπης, καθώς και μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις, την ώρα που η διεθνής συζήτηση αφορά την καθιέρωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή.

Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση επιμένει στον περιορισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ώρα που πολλές αυτές βγήκαν νικήτριες από ένα δύσκολο αγώνα επιβίωσης κατά τη δεκαετία της Ελληνικής κρίσης. Μάλιστα εστιάζοντας στον άξονα της πράσινης μετάβασης που είναι κοινός και στο κυβερνητικό αλλά και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη απόδωσης πόρων σε δράσεις ενεργειακής δημοκρατίας. Επίσης επισήμανε την ανάγκη αποκατάστασης των δημόσιων πολιτικών σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας, σε αντίθεση με τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων και ΣΔΙΤ που ακολουθεί η κυβέρνηση. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη η χρηματοδότηση της οικονομίας να μην γίνεται με οριζόντιο τρόπο που ευνοεί τους ισχυρότερους, αλλά στοχευμένα στους κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας, της παραγωγής και της πράσινης μετάβασης.

Οι μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου προτείνει μια δέσμη έξι συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της εργασίας και την ενίσχυση τόσο των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων όσο και των αυτοαπασχολουμένων.

Οι έξι μεταρρυθμίσεις Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:

• Αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την οοία όπως τονίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σκοπεύει να παρακάμψει στη διαχείριση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι προτάσσεται η εξασφάλιση της πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας στη χρηματοδότηση με χρήση των δανείων του ταμείου ανάκαμψης. Αυτό την ώρα που η κυβέρνηση με πρόσφατες δηλώσει του υπουργού Οικονομικών έχει αναφέρει ότι μέσα από το δικό της σχέδιο και τις διάφορες τομεακές δράσεις θα δοθούνς τις ΜμΕ 1,5 δισεκ. ενώ θα διασφαλιστεί και η πρόσβαση στα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου, χωρίς όμως να εξειδικεύεται το πώς . •Βελτίωση και αποδοτικότητα της λειτουργίας και των υπηρεσιών που παρέχει η ελληνική Δημόσια Διοίκηση μέσα από προσλήψεις νέων επιστημόνων οι οποίοι διαθέτουν υψηλού επιπέδου προσόντα. Οι δε προσλήψεις αυτές θα πραγματοποιηθούν μέσω του ΑΣΕΠ έναντι ισάριθμων αποχωρήσεων με την διαδικασία της εθελουσίας εξόδου.

• Αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, τα οποία δέχονται σήμερα πλήγματα και απειλούνται ακόμη περισσότερο με την πολιτική που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. Αύξηση κατώτατου μισθού και επαναφορά της δυνατότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων.

• Εφαρμογή, σε πιλοτική βάση και μετά από κοινωνικό διάλογο, του 35ώρου και της τετραήμερης εργασίας με παράλληλη διατήρηση των μισθών.

• Ρύθμιση της τηλεργασίας με δικαίωμα στην αποσύνδεση και ένταξή της στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

• Καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας με αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε αυτοτελή Γενική Γραμματεία. Ο εν λόγω μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου επιδιώκεται μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία. Τέτοια είναι τα ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες και πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 μακροχρόνια άνεργους και γυναίκες, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.

Πράσινη Μετάβαση – Καινοτομία

Ειδικά για την Πράσινη Μετάβαση, όπου πολλά σημεία είναι κοινά στα δύο προγράμματα, ο ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει ως στόχο το 50% των αδειών ΑΠΕ να πηγαίνει σε ΜμΕ, ενεργειακές κοινότητες και νοικοκυριά. Κάτι που στο κυβερνητικό «Ελλάδα 2.0» δεν αποτυπώνεται με σαφήνεια αλλά τονίζεται το εξής: «Τα φιλόδοξα σχέδια για το κλίμα και την ενέργεια περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε σπίτια και επιχειρήσεις. Ο στόχος του Άξονα είναι να συμβάλει στα σχέδια για το κλίμα και την ενέργεια, μέσω μιας δέσμης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, την αποθήκευση ενέργειας και αυξάνουν τη χωρητικότητα του δικτύου για να καταστεί δυνατή η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια».

Επιπλέον αξίζει να τονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα καινοτομίας η ανάδειξη του επιτυχημένου ΕΛΙΔΕΚ ως βασικού πυλώνα της βασικής έρευνας και καινοτομίας κάτι που το αφήνει σε δεύτερη μοίρα η κυβέρνηση αλλά και παροχή ισχυρών φορολογικών και επαρκών χρηματοδοτικών εργαλείων στις ΜμΕ την ώρα που το κυβερνητικό σχέδιο ενισχύει με κίνητρα τις συγχωνεύσεις και τη λεγόμενη «συγκέντρωση» σημείο που μάλιστα είχε μπει στο μικροσκόπιο της Κομισιόν για πιθανές παραβάσεις κοινοτικών κανόνων (διαμόρφωσης ολιγοπωλίων, παραβίαση ανταγωνισμού κτλ).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version