ΕΝΦΙΑ: Πόσα ακίνητα “κλείδωσαν” την έκπτωση του φετινού λογαριασμού; – Νέες προτάσεις για πλαίσιο κινήτρων

Διαβάζεται σε 7'
ΕΝΦΙΑ: Πόσα ακίνητα “κλείδωσαν” την έκπτωση του φετινού λογαριασμού; – Νέες προτάσεις για πλαίσιο κινήτρων
Ακίνητα ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Σε περιπτώσεις που φέτος υπάρξει πλήρης ασφάλιση κατοικίας μπορεί ο ιδιοκτήτης να διεκδικήσει μειωμένο ΕΝΦΙΑ το 2025.

Περίπου 300.000 ιδιοκτήτες αναμένεται να δουν ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να καταβάλουν για φέτος, καθώς “πέρασαν” τον πήχη των κριτηρίων σε σχέση με την ασφάλιση των κατοικιών τους για τις φυσικές καταστροφές.

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος, εφαρμόζεται για πρώτη φορά το νέο πλαίσιο, που προβλέπει, έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, εφόσον υπάρχει πλήρης ασφάλιση των κατοικιών για σεισμό, πλημμύρα και φωτιά, για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό. Από την επόμενη χρονιά, βέβαια, θα ισχύσει το όριο των 1000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, με βάση τα σχετικά στοιχεία, πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές στο 2023. Έτσι, η ΑΑΔΕ ζήτησε τα αναλυτικά στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να εκδώσει τα εκκαθαριστικά με το μειωμένο φόρο τον Απρίλιο. Στη συνέχεια, κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες να ελέγξουν τα δεδομένα και να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις, που μετά τις σχετικές τελικές διασταυρώσεις θα οδηγήσουν στην έκπτωση του 10% για τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα, έτσι, με πληροφορίες, λίγο πριν κλείσουν οι αιτήσεις ένας αριθμός, περίπου, 400.000 ιδιοκτητών υπέβαλαν αιτήσεις στην πλατφόρμα myProperty. Δηλαδή, 6 στους 10 δεν μπήκαν στη διαδικασία. Οι αιτήσεις αφορούσαν περίπου 530 χιλιάδες ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε κατοικίες με βάση τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου. Επίσης κάποιοι ιδιοκτήτες κατέθεσαν κατευθείαν στην ΑΑΔΕ τις αιτήσεις τους μη έχοντας δει τα σχετικά στοιχεία συμβολαίων να αναρτώνται από τις ασφαλιστικές.

Πλαίσιο

Να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα για πλημμύρα, καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και δεν απειλούνται από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή. Έτσι, με βάση το πλαίσιο, δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν την έκπτωση.

Προϋπόθεση, επίσης για την έκπτωση ήταν η ασφάλιση να αφορούσε το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης ήταν μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με το χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο. Ειδικότερα για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες η ελάφρυνση είναι 7,5%, για έξι μήνες περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν χορηγείται καμία έκπτωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου που οφείλει ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ το 2024 εφόσον έχει ασφαλίσει τη κατοικία του για ολόκληρο το 2023 θα πληρώσει 360 ευρώ δηλαδή θα έχει όφελος 40 ευρώ. Αν πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ εάν έχει εξάμηνη. Άλλος φορολογούμενος με ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ θα πληρώσει 900 ευρώ δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 100 ευρώ, για  ΕΝΦΙΑ  1.500 ευρώ ο φόρος μειώνεται κατά 150 ευρώ στα 1.350 ευρώ και για ΕΝΦΙΑ 2.000 ευρώ το όφελος είναι 200 ευρώ αφού το ποσό πέφτει στα 1.800 ευρώ

Στη περίπτωση που φορολογούμενος έχει στη κατοχή του τρεις κατοικίες και για τη πρώτη πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, για τη δεύτερη 250 ευρώ και για τη τρίτη 150 ευρώ θα έχει συνολική έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχει ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο. Εφόσον έχει ασφαλίσει μόνο τη πρώτη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ η έκπτωση θα είναι 30 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

Συνολικά, το κόστος για το δημόσιο από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο 26 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες και συγκεκριμένα από 6,4 εκατ. μόνον 1.086.037.

Περισσότερα κίνητρα

Στο μεταξύ η ασφαλιστική αγορά αν και θεωρεί θετικό το μέτρο εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα.

Χαρακτηριστική η δήλωση πριν λίγες μέρες του CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, Robert Gauci, κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της εταιρείας, που σημείωσε ότι τα κίνητρα, όπως παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση έφεραν μικρή ανάπτυξη στον κλάδο. “Δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, αυτό που είδαμε με τα κυβερνητικά κίνητρα στην ασφάλιση ακινήτων” τόνισε και συμπλήρωσε ότι “πρέπει να δώσουμε συμβουλή στον κόσμο” να αναπτύξει ασφαλιστική συνείδηση σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές κι όχι μόνο.

Επίσης, την περασμένη Πέμπτη σε επετειακή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος τέθηκαν τα ζητήματα των συμπράξεων δημόσιου ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, που συνδέονται και με την κίνηση της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα και φοροελαφρύνσεις για όσους και όσες ασφαλίζουν τα ακίνητά τους.

Χαρακτηριστικά, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας εστίασε στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και των μοντέλων συνεργασίας που πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να στηθούν “επαρκή” αναχώματα.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας το κόστος των μεγάλων φυσικών καταστροφών που υπέστη η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες ήταν βαρύ και καλύφθηκε, κυρίως, από το κράτος. Ο σεισμός του 1999 προκάλεσε κόστος 4 δισεκατομμύρια, οι πυρκαγιές το 2007 κόστισαν 1,7 με 2 δισεκατομμύρια, η σοβαρή ξηρασία το 1990 κόστισε  1 δισεκατομμύριο, σημείωσε ο Διοικητής της ΤτΕ. Τόνισε, δε, ότι  υπάρχει μια μελέτη που δείχνει ότι από το 1980 μέχρι το 2018, μόνο το 2% των ζημιών έχουν καλυφθεί από  την ιδιωτική ασφάλιση. Για να καλυφθεί, δε, η διαφορά, όπως είπε, που έχει η ελληνική ασφαλιστική αγορά από την ευρωπαϊκή, χρειάζεται ο “πήχης” να “σηκωθεί” κατά ένα επιπλέον 5% του ΑΕΠ, για να φτάσει στο 7,5% του ΑΕΠ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Παρεμβαίνοντας στην ίδια συζήτηση ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται πρόταση από τους ασφαλιστές σε συνεργασία με τους αντασφαλιστές για την κάλυψη των κινδύνων από φυσικές καταστροφές σε συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών και κράτους.

 Η πρόταση

Αναλυτικά ο  πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωγρίου τόνισε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να τολμήσουν και να προωθήσουν την ιδέα της ασφάλισης , “να πουν στον κόσμο ότι δεν θα συνεχίσει όπως παλιά” και να αλλάξουν το μήνυμα που στέλνουν στον κόσμο λέγοντας τους μετά από μία καταστροφή ότι “σας δίνω τόσα για να μην είστε στο δρόμο, αλλά σας δίνω επίσης κάποια κίνητρα, κάποια καθοδήγηση, κάποια εκπαίδευση για να πάτε να ασφαλιστείτε και να πώς θα το κάνετε. Αυτό είναι όλο”.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου, μάλιστα, ζήτησε άρση των αντικινήτρων όπως είναι ο φόρος 15% στο ασφάλιστρο υγείας, 15% φόρος για την ασφάλιση του σπιτιού..

Μόνο το 15% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου και αποκάλυψε ότι σύντομα θα η ΕΑΕΕ μετά από συνεργασία με την διεθνή αντασφαλιστική κοινότητα θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η διεθνής πρακτική

Στην ίδια συζήτηση ο Πρόεδρος της Insuranceeurope Andreas Brandstetter, σημείωσέ μεταξύ άλλων ότι οι ίδιες συζητήσεις γίνονται και στην πατρίδα του την Αυστρία και σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε τέσσερα μεγάλα παραγωγικά κενά, στην κλιματική αλλαγή, στις συντάξεις, στην υγεία και στην κυβερνοασφάλεια, είπε ο κ. Brandstetter. Ειδικά για το θέμα της κυβερνοασφάλειας δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος λόγω της πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων όπως το δημογραφικό συνταξιοδοτικό και των φυσικών καταστροφών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα