ΕΝΦΙΑ: Πότε και πώς σχεδιάζεται η δεύτερη μείωση

ΕΝΦΙΑ: Πότε και πώς σχεδιάζεται η δεύτερη μείωση
Σπίτια στην Αθήνα Eurokinissi

Σχέδια για δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε μικρές και μεσαίες περιουσίες μέσα στο 2020 κάνει το οικονομικό επιτελείο αν αποδώσουν οι αλλαγές που σχεδιάζει για την ακίνητη περιουσία - Η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις από το 2020.

Αυτόν ο καιρό οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ασχολούνται με την αντιμετώπιση του Δημοσίου στα ακίνητα σε δύο κατευθύνσεις, με απώτερο στόχο τη δικαιότερη φορολόγησή τους.

Η πρώτη εξετάζει την ένταξη 7.000 περιοχών της χώρας – που μέχρι και φέτος πληρώνουν ελάχιστο ΕΝΦΙΑ λόγω του ότι βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως – σε ένα κανονικό καθεστώς για τον βασικό και τον συμπληρωματικό ενιαίο φόρο ακινήτων.

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές μέσα στο 2020. Μετά την απραξία που υπήρξε στο θέμα το 2019 λόγω των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, πλέον η προσαρμογή θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της μέχρι και την άνοιξη του επόμενου χρόνου.

Και στις δύο περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθούν ιδιώτες εκτιμητές για να επαναλάβουν τις εκτιμήσεις που έκαναν το 2018 προς το ορθολογικότερο και με μέριμνα να καλυφθούν καλύτερα οι ζώνες της επαρχίας.

Παράλληλα θα ξεκινήσει από την ΑΑΔΕ και η διασταύρωση των δηλωμένων τετραγωνικών κάθε ακινήτου με αυτά που έχουν δηλωθεί σε δήμους.

Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όλες αυτές οι δράσεις αναμένεται σε μια πρώτη εκτίμηση να προσθέσουν στη φορολογία ακινήτων ένα ποσό της τάξης των 142 εκατ. ευρώ. Η αρχική αυτή εκτίμηση είναι αρκετά συντηρητική και αναμένεται το κέρδος να είναι μεγαλύτερο.

Η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Αρμόδια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε τη Δευτέρα ότι το κέρδος από την εξομάλυνση στις τιμές και την αντιμετώπιση των ακινήτων θα οδηγήσει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ώστε να μειωθεί ξανά ο ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020 και να εκπληρωθεί η προεκλογική εξαγγελία για μεσοσταθμική μείωση του φόρου ακινήτων κατά 30%.

 Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το ΕΝΦΙΑ να μειωθεί περαιτέρω κατά 8% μεσοσταθμικά. Για τον λόγο αυτό θα ακολουθηθεί η μεθοδολογία της κλιμακωτής μείωσης όπως έγινε και φέτος.

 Υπενθυμίζεται ότι η φετινή μείωση ήταν μεσοσταθμικά 22% με το μεγάλο κέρδος να έχουν οι μικρές περιουσίες με αντικειμενική αξία έως 60.000 ευρώ που είχαν μείωση στον ΕΝΦΙΑ 30% ενώ ο μεγαλύτερος όγκος των ακινήτων είναι μια μείωση από 20% έως και 26% ενώ για μεγάλες ακίνητες περιουσίες πάνω από 1 εκατ ευρώ, η μείωση ήταν 10%.

Η δεύτερη μείωση θα ξεκινά με ένα ποσοστό μείωσης 20% για την μεικτή περιουσία και θα αποκλιμακώνεται για αξία πάνω από 60.000 ευρώ από το 19 μέχρι και το 10% και για περιουσίες πάνω από 1 εκατομμύριο στο 5% και ίσως χαμηλότερα.

Η μέριμνα θα είναι από την ένταξη των «φιλέτων» εκτός σχεδίων να δώσει το οικονομικό περιθώριο ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες αυξήσεις σε λαϊκές περιοχές που έρχονται με την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές.

Παράλληλα τα ακίνητα σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση στην αθηναϊκή ριβιέρα αλλά και το κέντρο της Αθήνας να φορολογούνται με δικαιότερο τρόπο μετά την έκρηξη των αξιών που έφερε το θεσμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά και το έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Σε αριθμούς η πρώτη εκτίμηση των ιδιωτών εκτιμητών που έγινε το 2018 από τους ιδιώτες εκτιμητές οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι στις 10.214 τιμές ζώνης σε όλη την χώρα το 20% μειώνονται το 40% παραμένει αμετάκλητο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα