ΕΝΦΙΑ: Τα SOS της τελευταίας στιγμής – Τι πρέπει να προσέξετε πριν πληρώσετε τον φετινό “λογαριασμό”

ΕΝΦΙΑ: Τα SOS της τελευταίας στιγμής – Τι πρέπει να προσέξετε πριν πληρώσετε τον φετινό “λογαριασμό”
Ακίνητα Alexandros Michailidis / SOOC

Έστω και την τελευταία στιγμή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που αφορούν την ταυτότητα των ακινήτων τους ώστε να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις λόγω λαθών στον ΕΝΦΙΑ.

Αντίστροφα πλέον μέτρα χρόνος για την καταβολή της πρώτης δόσης ή της πλήρους εξόφλησης του φετινού ΕΝΦΙΑ καθώς σε έξι μέρες, στο τέλος του μήνα, λήγει η σχετική προθεσμία. Στον λιγοστό, όμως, αυτό χρόνο, μπορεί ο κάθε φορολογούμενος, έστω και την τελευταία στιγμή να προβεί σε κινήσεις “ξεφουσκώματος” του “λογαριασμού” που του έχει στείλει η ΑΑΔΕ. Πώς; Με τον αναλυτικό έλεγχο του εκκαθαριστικού που του έχει αποσταλεί για τον εντοπισμό πιθανών λαθών.

Εφόσον, υπάρχουν θα πρέπει να γίνει υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ( Ε9) όχι μόνο για το 2021 αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2014, ώστε να υπάρξει ένας συνολικός επανυπολογισμός για όλα αυτά τα χρόνια.

Ιδιαίτερη προσοχή, επίσης, θα πρέπει να δείξουν οι 7 εκατ. κοι πλέον ιδιοκτήτες στο εάν έχει γίνει σωστά ο υπολογισμός του φετινού φόρου στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών. Δηλαδή θα πρέπει να τσεκάρουν την τιμή ζώνης, που πλέον ισχύει στην περιοχή τους και να δουν ένα έγινει ο σωστός προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ για το ακίνητό τους. Επιπλέον, υπάρχουν και 10 σημεία-κλειδιά, όπου αποτυπώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, και θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

Να σημειωθεί ότι συχνά οι ιδιοκτήτες έχουν παραβλέψει να καταχωρίσουν σωστά στοιχεία για τον όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, για βοηθητικούς χώρους, που δηλώνονται συχνά ως κύριοι, ή έχουν κάνει λάθη σε σχέση με την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου. Επίσης, εφόσον πρόκειται για εξοχική κατοικία ή για αγροτεμάχιο σπουδαίο ρόλο παίζει η απόσταση από την θάλασσα καθώς μικρότερη των 800 μέτρων προσαυξάνει το ποσό του φόρου.

Τι πρέπει να δείτε

Ειδικότερα τα σημεία κλειδιά που θα πρέπει να δοθεί σημασία είναι τα εξής:

1. Όροφος: Θα πρέπει να δηλώνεται ο ακριβής όροφος καθώς σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, ο φόρος βασίζεται στον συντελεστή που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Έτσι ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση. Συχνά είναι τα λάθη που αφορούν τις μεζονέτες. Η νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση μεζονέτας, ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφός της. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο, τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

2. Ημιτελή κενά κτίσματα: Αν έχουν δηλωθεί σωστά και έχει υπολογιστεί η έκπτωση φόρου κατά 60%.

3. Ηλικία: Στον σχετικό κωδικό πρέπει να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

4. Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού: Αν έχει αναγραφεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο Δήμος ή ο Νομός το μηχανογραφικό σύστημα λαμβάνει υπόψη την μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σε ολόκληρο το νομό.

5. Αγροτεμάχια με κτίσμα: Σε περίπτωση κατοικίας που βρίσκεται εντός του αγροτεμάχιου ο φόρος πενταπλασιάζεται αλλά δεν ισχύει το ίδιο αν το κτίσμα είναι γεωργικό.

6. Απόσταση από τη θάλασσα: Λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα για μικρότερη των 700 μέτρων προσαυξάνει το οφειλόμενο ποσό του φόρου.

7. Εμπράγματα δικαιώματα. Ο φόρος μεταβάλλεται δραστικά ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) και θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι σωστοί κωδικοί στο Ε9.

8. Βοηθητικοί χώροι: Λάθος που κοστίζει ακριβά είναι η αναγραφή των βοηθητικών χώρων ως κύριων ή η δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κι αυτό γιατί στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης καθώς για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.

9. Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του ακινήτου.

10. Επαγγελματικοί χώροι: Ένα από τα συνήθη λάθη είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Επισημαίνεται ότι οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή τις κατοικίες.

Δόσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ μπορει να καταβληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, που ξεκινούν από τον τρέχοντα μήνα και λήξουν στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Εναλλακτικά ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις ενώ βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα